Policie v sobotu posílí ochranu hranic s Rakouskem

08.10.2015 20:16

Česká republika v sobotu, 10. října 2015, rozšíří kontrolní opatření na hranicích s Rakouskem, ke kterým Policie ČR přistoupila v polovině září letošního roku. Policie tak získá větší přehled o případné nelegální migraci, kdy by v rámci převaděčství mohly být využívání i méně významné hraniční přechody.

Policie v sobotu posílí ochranu hranic s Rakouskem
Foto: worldwide.com
Popisek: Hraniční přechod, ilustrační foto

V žádném případě se nejedná o znovuzavedení hraničních kontrol. „Jde o rozšíření stávajícího opatření, které Policie ČR realizuje v blízkosti státní hranice s Rakouskem, a které se skládá především z namátkových kontrol. Jde nám o zajištění bezpečí pro občany ČR, vše ale realizujeme v souladu s Schengenským hraničním kodexem,“ uvedl ministr vnitra Milan Chovanec s tím, že na opatření se bude podílet také celní správa. Od 13. září policisté provádějí namátkové kontroly na 14-ti hraničních přechodech s Rakouskem. Od soboty dojde k přechodnému rozšíření na 20 hraničních přechodů, tedy i na zbývající hraniční přechody 3. kategorie v rámci státní hranice s Rakouskem.

Stávající opatření zajišťovali především policisté služby cizinecké policie, ve spolupráci s policisty čtyř krajských ředitelství Policie ČR. Po jeho rozšíření budou do opatření krom policistů cizinecké policie zapojeni policisté z devíti krajských ředitelství.

Rozšíření opatření

Pokud by se Rakousko rozhodlo uzavřít své hranice kromě těch s Českou republikou, je ČR připravená opatření na ochranu hranic dále rozšířit mj. např. i zrušením vybraných mezinárodních vlakových spojů. I na základě nedávného společného cvičení platí, že v případě rozhodnutí vlády je Policie i Armáda ČR připravena rozšířit efektivní ochranu hranic do pěti hodin od rozhodnutí vlády. Teoreticky by mohlo být v současnosti nasazeno až 500 policistů a 300 vojáků.

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

LIBERTY Ostrava: Restrukturalizační plán byl schválen valnou většinou věřitelů

11:08 LIBERTY Ostrava: Restrukturalizační plán byl schválen valnou většinou věřitelů

Věřitelé společnosti LIBERTY Ostrava schválili restrukturalizační plán, pro který hlasovalo více než…