Policisté bijí na poplach, zaměří se na rychlou jízdu a alkohol

03.04.2016 16:58

Na rychlou jízdu a alkohol za volantem se v průběhu dalších dnů zaměří, v rámci dopravně bezpečnostních akcí, policisté Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje.

Policisté bijí na poplach, zaměří se na rychlou jízdu a alkohol
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

Od počátku letošního roku jsme v kraji zaznamenali téměř 2000 dopravních nehod. Při těch zemřelo 20 lidí, což je v porovnání s loňským rokem 100% nárůst. Alkohol se na nehodách podílel v 90 případech. Nejčastější příčinou nehod a to i těch nejzávažnějších, je „nesprávný způsob jízdy“. Zde patří zejména, jízda po nesprávné straně vozovky, přejetí do protisměru, nevěnování se řízení (např. používání mobilu za jízdy), bezohledná, agresivní a neohleduplná jízda, nesprávné otáčení nebo couvání, nezvládnutí řízení vozidla, vyhýbání se bez dostatečného odstupu nebo nedodržení bezpečné vzdálenosti.

Na opatřeních, jež budou probíhat v podstatě po celém území našeho kraje, budou dopravním policistům na vytipovaných stanovištích pomáhat, také kolegové z obvodních oddělení nebo ze speciální pořádkové jednotky Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje. Stěžejním zaměřením akcí budou kontroly dodržování maximální povolené rychlosti v obci i mimo obec a zákazu požívání alkoholických nápojů a jiných návykových látek před jízdou a během jízdy.

Policisté budou také dohlížet na dodržování ostatních ustanovení zákona o provozu na pozemních komunikacích. „Hledáček“ policie, se tak zaměří na nejčastější prohřešky, mezi které patří, nesprávné používání bezpečnostních pásů a zádržných systémů při přepravě dětí, telefonování za jízdy a technický stav vozidel. Budeme taktéž kontrolovat, zdali mají řidiči u sebe všechny potřebné doklady pro řízení motorových vozidel.

Záměrem těchto dopravně bezpečnostních akcí je ovlivnit nekázeň účastníků silničního provozu a snížit nepříznivý vývoj dopravní nehodovosti. Řidiči se, proto nejen v těchto dnech, ale i v nadcházejícím období, mohou na svých cestách s policejními hlídkami setkat častěji. Zesílený policejní dohled má svůj smysl, chceme na silnicích působit nejen represivně, ale také preventivně a výchovně, a tím v co nejvyšší možné míře snižovat rizika vzniku dopravních nehod a jejich následků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…