Policisté objasňují stále více trestných činů

25.01.2015 19:35

Stabilizace policejního sboru má přímé důsledky na pokles trestné činnosti a zvýšení její objasněnosti.

Policisté objasňují stále více trestných činů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policisté, ilustrační foto

V roce 2014 bylo v České republice oznámeno 288 660 trestných činů, což znamená meziroční pokles o 11, 3 %.  Nezanedbatelně stoupl i počet skutků, které policisté objasnili. V roce 2013 bylo objasněno 43, 7 % trestných činu, v roce 2014 se toto číslo zvýšilo na 49 %, tedy o více než pět procent a objasněno bylo 141 336 trestných činů.

Mezi kriminalitou dlouhodobě nejzatíženější místa patří Hlavní město Praha, Středočeský a Moravskoslezský kraj.     Tento stav vedení policie vnímá a intenzivně pracuje na vytvoření podmínek pro snižování kriminality i v těchto regionech. Nejedná se jen o upravení stavu počtu policistů, ale také opatření, která vychází ze spolupráce různých státních orgánů a samospráv.

Pokles trestné činnosti je zaznamenán téměř u všech druhů trestných činů. Z hlediska četnosti policisté vyšetřují nejvíce majetkové trestné činy, těch za minulý rok bylo 209 351, z toho 62 384 vloupání.  Hospodářských trestných činů bylo v roce 2014 vyšetřováno 30 731, a 16 949 je pak číslo prezentující množství násilných trestných činů.

Tato pozitivní výsledky lze přičíst zejména ekonomické a personální stabilizaci policie, která umožnila efektivnější potírání kriminality. „Postupné navyšování početních stavů policistů, s důrazem na jejich nasazení v přímém výkonu služby, je jednou z důležitých podmínek, které pomohou nastavený trend udržet,“ uvedl na dnešní tiskové konferenci policejní prezident brig. gen. Tomáš Tuhý s důrazným upozorněním, že „trestná činnost je sofistikovanější a kriminální prostředí je modernější a lépe organizované.“

Mezi úspěchy loňského roku bezesporu patří i téměř osm miliard korun v zajištěném majetku a finančních hodnotách, tedy výnosy z trestné činnosti. Největší podíl na zajištění majetku a finančních hodnot mají specializované celorepublikové útvary, které nejčastěji používají tento institut. Z krajských ředitelství se nejvíce dařilo pražským, olomouckým a moravskoslezským policistům.

V roce 2015 se bude policie dále modernizovat a reagovat na nové hrozby, které aktuálně představuje zejména vysoký nárůst trestné činnosti na internetu. V reakci na tento nárůst policie vybuduje a certifikuje dohledové pracoviště v souladu se zákonem o kybernetické bezpečnosti. I nadále se bude věnovat trestné činnosti páchané na seniorech, drogové problematice, a také zajišťování výnosů z trestné činnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…