Policisté se zaměří na hazard, alkohol, drogy u dětí v období letních prázdnin

27.06.2017 17:03

První náměstek policejního prezidenta brig. gen. Martin Vondrášek společně s republikovou koordinátorkou prevence kriminality pplk. Zuzanou Pidrmanovou, ředitelem odboru dohledu Generálního ředitelství cel plk. Petrem Müllerem a s národním protidrogovým koordinátorem Mgr. Jindřichem Vobořilem, Pg. Dip. dnes tiskovou konferencí zahájil preventivní akci zaměřenou na zákaz prodeje a podávání alkoholu, cigaret, nelegálních drog a dodržování zákazu hazardního hraní dětí.

Policisté se zaměří na hazard, alkohol, drogy u dětí v období letních prázdnin
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

Policie České republiky ve spolupráci s odborem protidrogové politiky Úřadu vlády ČR, Celní správou ČR, Českou obchodní inspekcí, Generálním ředitelstvím Hasičského záchranného sboru, Ministerstvem zdravotnictví ČR a dalšími subjekty navazují na dřívější celorepublikové akce typu „Alkohol“

„Policie provádí kontroly zaměřené na zákaz požívání alkoholu a drog standardně, nicméně celorepublikový charakter a zapojení tolika kontrolních subjektů je v tomto případě výjimečné. Jedná se o sérii třech akcí, které důkladně a komplexně prověří zejména činnost personálu a majitelů provozoven, zda dodržují platnou legislativu. Nicméně primární cíl akce je předcházet patologickým jevům, kterým jsou děti v letních měsících vystaveny,“ uvedl brig. gen. Martin Vondrášek.

Kontroly budou probíhat v období letních prázdnin a v září, vždy jeden týden v měsíci.

Celostátní akce s pracovním názvem HAD 2017 má preventivní charakter. „Akce by měla přispět především k budování zodpovědnosti u dospělých, kteří jsou těmi, kdo obvykle nezletilým alkohol, tabák či drogu, vzhledem k vysoké toleranci v ČR, nabídnou. Zaměříme se na kontrolu zákazu podávání alkoholických nápojů a tabákových výrobků dětem. Pozornost bude věnována i distribuci a držení drog a hazardnímu hraní u  dětí ve vztahu k aktuální legislativě,“ přiblížila zaměření akce pplk. Zuzana Pidrmanová

„Vnímám tuto spolupráci napříč kontrolními orgány a ministerstvy jako klíčovou, protože prevence v oblasti konzumace legálních drog a hazardního hraní je u nás, oproti drogám nelegálním, podchycena nedostatečně. A zvlášť co se týče dětí a mladistvých,“ říká Mgr. Jindřich Vobořil, národní protidrogový koordinátor s tím, že je přesvědčen, že realizované preventivní kampaně ve spolupráci s policií přispěly ke snížení konzumace alkoholu dětmi u nás.

„ V rámci součinnosti se při kontrolní akci zacílíme na oblast hazardu, který je naší prioritou. Kontrola se zaměří na provozovatele, zda umožní vstup do herního zařízení osobám mladší 18 let a zda provozovatel umožní těmto osobám hraní na výherních automatech. Dále se budeme soustředit na neokolkovaný alkohol a tabákové výrobky,“ uvedl plk. Petr Müller.

K preventivní kontrolní akci přistupuje policie a vláda na základě dlouhodobých výzkumů, které poukazují na vysokou toleranci české společnosti k hazardnímu hraní dětí a nadměrné konzumaci alkoholických nápojů dětmi.

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…