Politické hnutí „Slušní lidé“ zahajuje precedentní soudní spor

29.09.2017 11:28

Žádá po ministerstvu omluvu za zařazení mezi extrémisty. „Chceme jít do voleb očištěni“, říká zástupce hnutí Zdeněk Pernica. Hnutí bude zastupovat známá advokátka specializující se na veřejné právo Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová.

Politické hnutí „Slušní lidé“ zahajuje precedentní soudní spor
Foto: Jana Zwyrtek Hamplová
Popisek: Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová a Zdeněk Pernica se dohodli

Důvodem podání žaloby, která je v České republice první tohoto druhu, je skutečnost, že Slušní lidé byli Ministerstvem vnitra ČR opakovaně označeni za extrémisty, což pak v různých podobách přebírala média. S tímto přívlastkem však členové hnutí zásadně nesouhlasí. Proto se spojili s advokátkou Mgr. Janou Zwyrtek Hamplovou, která se zaměřuje na veřejné právo, a po několika dnech jednání se dohodli, že bude hnutí v této věci zastupovat.

„Přiznám se, že napřed jsem váhala, ale pak jsem došla k názoru, že podobná žaloba je na místě. Toto hnutí je hnutí zejména mladých lidí, kteří rozhodně extrémisty nejsou. Prostě jen hlasitě nazývají věci pravými jmény. Ale pravda není přece extrém.Musíme už zapomenout na pseudokorektnost, která nám škodí.“

Slušní lidé vznikli teprve na podzim minulého roku. V čele hnutí stojí trojnásobný český mistr v thajském boxu Zdeněk Pernica. Hnutí má v Brně už tisíce příznivců, jejich zveřejňované příspěvky na sítích mají mnohatisícovou sledovanost (některé i 450.000). Sami o sobě prohlašují, že vznikli jako protiváha k uskupení Žít Brno a Zeleným. Právě proto, že říkají hlasitě nepohodlné věci, však byli účelově označeni za rasisty a extrémisty. To však popírá sám fakt, že hnutí má mezi sebou jak Romy, tak například Arménce nebo černocha.

„Je nám jedno, jakou má kdo barvu kůže“, vysvětluje Zdeněk Pernica. „Není nám ale jedno řada dalších věcí.“

Slušní lidé se uvedli tím, že překryli známý růžový tank modrou plachtou, protože barevný tank považovali za výsměch všem hrdinným osvoboditelům a odbojářům. Slušní lidé chtějí podporovat sport, zajímají se o brněnský majetek, zejména byty, kde chtějí bránit jeho výprodeji pod cenou předem vybraným lidem, a o městské firmy. Nechtějí rovněž, aby se kdykoli na území Brna objevili imigranti. Své názory říkají tvrdě a nekompromisně, ale věcně.

Proto se jich velmi dotklo, když byli ministerstvem opakovaně označení za extrémistické hnutí, což začala ihned přebírat i další média. Proto podávají žalobu a chtějí, aby se jim ministerstvo omluvilo, a soud mu zakázal dál podobné věty šířit. Využívají k tomu právní institut ochrany dobrého jména právnické osoby.

To, že získali na svou stranu známou advokátku, orientující se velmi dobře v komunální politice a obecním právu, a neobávající se podobných odvážných kauz, je nadchlo.

„Považujeme to pro naše hnutí za zlomový okamžik. Nejenže můžeme uplatnit svoje práva proti ministerstvu, ale chceme se rovněž dobře odborně připravit, například dobře se naučit zákon o obcích. A na to je paní magistra jedna z nejlepších v republice“, říká Zdeněk Pernica.

Hnutí chce ukázat i ostatním, že si nemusí nechat všechno líbit.

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová: „Oceňuji, že v dnešní době  má někdo zájem se takto naplno věnovat komunální politice, protože z ní ostatní spíše utíkají. Lidé si nechtějí pálit prsty. A když se tu najde skupina mladých, kterým není jejich město jedno, a organizovaně vyjadřuje své názory, hned ji chceme zašlapat do země. Jen proto, že jsou mladí? Že jsou originální? Že něco po své samosprávě chtějí? Poctivě jsem se seznámila se všemi dostupnými materiály, profily, videi, včetně nástupu chlapců v modrých tričkách na zastupitelstvo, a jsem zvědavá, jak ministerstvo obhájí svůj názor, že jde o extrémisty. Nemá šanci.“     

K podpisu plné moci k podání žaloby došlo symbolicky na státní svátek 28.9.2017, žaloba bude podána u krajského soudu v pondělí 2. října 2017. Podobnou žalobu ještě české soudy neřešily, a proto bude zajímavé sledovat, jak se s jejím obsahem vyrovnají. V případě úspěchu by mohla být vzorem pro ostatní. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…