Pomoc vodním tokům v době sucha zajišťuje i Povodí Ohře

08.08.2017 10:49

V době sucha jsou ohroženi i vodní živočichové. Pamatujeme na ně jak při manipulacích na vodních nádržích, tak i podáváním podnětů k omezení či zákazu odběrů vody z řek a potoků. Přinášíme aktuální přehled stavu na řadě vodních toků.

Pomoc vodním tokům v době sucha zajišťuje i Povodí Ohře
Foto: Povodí Ohře
Popisek: Povodí Ohře.

V závislosti na hydrologické situaci a na předpovědi počasí pro následující období monitorujeme kromě běžného provozního stavu na vodních tocích i množství vody, které se v daném místě v korytě vyskytuje.

„Monitoring je velmi důležitý, protože nemůžeme připustit, aby se vodní živočichové vyskytli na suchu,“ říká Jan Svejkovský, mluvčí Povodí Ohře.

Jednou z možností, jak nepříznivé situaci předejít, je správné manipulování s vodou na vodních nádržích. Z nich v době sucha, pokud jsou k tomu určené, odtéká tzv. minimální zůstatkový průtok, který dostatečné množství vody pro život ve vodním toku zajistí. Ne však na všech vodních tocích takové nádrže jsou. S opatřením typu mokřad se v době sucha nedá počítat, protože i takový mokřad v tuto dobu vodu spíš spotřebovává, než by ji pro okolí uvolnil.

Druhá možnost je pak omezit odběry povrchové vody. Této možnosti pro záchranu života ve vodě Povodí Ohře téměř každoročně využívá.

„Tím, že se z daného vodního toku voda neodebírá, například pro závlahy, zůstane jí více pro vodní faunu. V oblastech, kde to je nutné, dáváme podněty vodoprávním úřadům k vyhlášení omezení nebo zákazu odběru povrchových vod,“ říká Svejkovský.

Ne vždy se omezení či zákazy odběru opakují na stejných místech, ale v určitých oblastech to bývá téměř pravidlem.

Seznam toků s nedostatkem vody a zákazy odběrů v roce 2017 nejdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…