Poodří bude mít svůj Dům přírody. Provoz slavnostně zahájí o víkendu

15.05.2014 18:18

Dům přírody Poodří nabídne návštěvníkům bohatou vnitřní a vnější expozici, která poutavě představí přírodu chráněné krajinné oblasti Poodří. Nové návštěvnické středisko vzniklo v areálu Záchranné stanice v Bartošovicích, v budově bývalé fary a v přilehlé zahradě.

Poodří bude mít svůj Dům přírody. Provoz slavnostně zahájí o víkendu
Foto: Janusz Niemczuk
Popisek: Hotový úsek průplavu Dunaj-Odra v Polsku

Dům přírody přijede do Bartošovic slavnostně otevřít hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák a ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK ČR) František Pelc.

Hlavním lákadlem jsou interaktivní prvky a multimediální panely, pomocí nichž si mohou návštěvníci prohlížet území chráněné krajinné oblasti podle toho, co je zajímá. Projekt je výsledkem dlouholeté spolupráce mezi AOPK ČR, která je autorem myšlenky Domů přírody [1], a základní organizace ČSOP Nový Jičín, která vypracovala a zrealizovala projekt za dotační podpory Operačního programu životní prostředí [2].

Expozice představuje hlavní přírodní fenomény CHKO Poodří. Je to především říční ekosystém tvořený samotným korytem Odry, přilehlými lužními lesy a tůněmi ve zbytcích starých ramen Odry. V expozici je například vymodelován břeh Odry s vrstvami usazenin doplněný o typické druhy živočichů, které se kolem řeky vyskytují. Návštěvník se octne také pod hladinou typické pooderské tůně, kde může zblízka zkoumat, co v ní žije.

Petr Orel, předseda základní organizace ČSOP Nový Jičín o projektu řekl: „Realizace Domu přírody Poodří byla pro naše občanské sdružení nesmírně náročná, finančně i personálně, je to aktivita, která má za cíl výrazně pozvednout naši environmentální práci. Hlavním cílem a posláním nového návštěvnického střediska je kultivovat vztah člověka k přírodě tak, aby sám pocítil potřebu ji chránit a pečovat o ni.“

V zahradě se zejména děti pobaví vodní hrou, která symbolizuje řeku Odru od pramenišť do níže položených úseků. Regulací různých stavítek mohou ovládat povodeň nebo naopak sucho a tak poznávat, jak vlastně vodní režim Odry funguje. Samostatnou částí projektu je přístavba s přednáškovým sálem a zázemím. Zde bude v budoucnu probíhat program pro odbornou i laickou veřejnost.   

„Neustále se zabýváme tím, jak veřejnosti srozumitelně prezentovat naší práci. Tady v Domě přírody můžeme lidem říct – podívejte, kousek od centra průmyslové Ostravy máte pořádný kus nádherné přírody, který jinde hned tak jinde nenajdete. Navíc je to území spjato s historií regionu víc, než si myslíte,“ zamýšlí se nad významem projektu pro činnost AOPK ČR, Správu CHKO Poodří její vedoucí Petr Birklen.

„Cílem Programu Dům přírody, který jsme připravili, je vybudovat po vzoru jiných evropských států ve vybraných chráněných územích síť návštěvnických středisek. Značka chráněné krajinné oblasti přitahuje turisty, kteří napomáhají šetrnému rozvoji místních obcí. Domy přírody, stejně třeba jako naučné stezky či ptačí pozorovatelny návštěvníkům pomohou lépe poznat zdejší přírodu, což je jeden z předpokladů její lepší ochrany,“ vysvětluje ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR František Pelc.   

Slavností otevření Domu přírody Poodří je naplánováno na sobotu 17. května, symbolicky v den tradičního Otevírání Poodří, které v Bartošovicích pořádá Region Poodří. Na tento den Správa CHKO naplánovala také spuštění originálního mobilního průvodce Poodřím pro chytré telefony, které vhodně doplní servis pro návštěvníky CHKO a nabídne spoustu zajímavých informací, mapového průvodce CHKO i tipy na výlet.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…