Poprask v opeře: vrcholné belcanto i jeho absolutní parodie ve Stavovském divadle

09.02.2017 12:03

Hudba Gaetana Donizettiho se vrací na operní repertoár Národního divadla. Premiéru slavného díla Poprask v opeře uvede první česká scéna v hudebním nastudování italského dirigenta Enrica Dovica. Režie se ujme Radim Vizváry.

Poprask v opeře: vrcholné belcanto i jeho absolutní parodie ve Stavovském divadle
Foto: narodni-divadlo.cz
Popisek: Stavovské divadlo

Opera, které vychází z Goldoniho předlohy a bere si na paškál manýry světa hudebního divadla, nabídne jak vrcholné belcanto, tak jeho dokonalou parodii. Mezi hlavními protagonisty se v alternacích představí Jana Sibera/Kateřina Kněžíková (Daria), Jiří Hájek/Roman Janál (Procolo), Jana Horáková Levicová/Michaela Kapustová (Luigia) a Josef Moravec/Martin Šrejma (Guglielmo). Inscenace bude uvedena v italském jazyce.

„To, že se Poprask v opeře dostal na repertoár Národního divadla je velmi dobrá správa pro orchestr, sólisty a samozřejmě diváky. Pokud zde máme hudební rozptyl od Wagnera k Mozartovy, je toto Donizettiho dílo s velmi pozitivně laděnou partiturou dalším obohacením, říká dirigent Enrico Dovico a dodává: „Titul zároveň klade značné pěvecké i herecké nároky na sólisty, kteří zde prokazují výborné výkony, nikdo z nich nenechává nic náhodě, tvrdě na sobě pracují a zkoušení s nimi je velmi inspirativní.“

Inscenace bude operním režijním debutem Radima Vizváryho, jehož choreografie významně přispěla ke strhujícímu provedení Janáčkovy opery Z mrtvého domu. „Donizettiho Poprask je divadlem na divadle. Inscenace může být kukátkem do kuchyně divadelníků, ale také zrcadlem nás samotných, kdy uvidíme špatné vlastnosti člověka pramenící z lidské hlouposti, závisti a frustrace,“ konstatuje režisér.

Scénografie se ujme držitelka Ceny divadelní kritiky za rok 2015 Lucie Škandíková.

Nadcházející premiérou bude 9. a 12. března koncertní provedení Berliozovy opery Faustovo prokletí v Národním divadle s Pavlem Černochem v roli Fausta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…