Poptávka po zajištění mezi firmami stoupá – AKCENTA CZ proto rozšiřuje v této oblasti své služby

11.02.2014 10:12

Malí a střední podnikatelé, kteří obchodují se zahraničními partnery, stále víc využívají produkty, které je ochrání před výkyvy kurzů. Například u klientů společnosti AKCENTA CZ stoupl objem těchto operací meziročně o více než 150 %. Pomohly k tomu i nové produkty v nabídce.

Poptávka po zajištění mezi firmami stoupá – AKCENTA CZ proto rozšiřuje v této oblasti své služby
Foto: AKCENTA
Popisek: AKCENTA, spořitelní a úvěrní družstvo

Společnost AKCENTA CZ, která je platební institucí a patří mezi největší nebankovní devizové obchodníky v České republice, zareagovala na výrazně rostoucí poptávku klientů po zajišťovacích produktech představením dalších služeb a produktů z této oblasti. V roce 2013 zaznamenala AKCENTA CZ více než dvojnásobný nárůst celkového objemu klientských zajišťovacích obchodů v porovnání s rokem předchozím. Počet uzavřených forwardových obchodů se meziročně zvýšil o 39 %. Společnost očekává, že tento trend bude pokračovat i v letošním roce.

Milan Cerman, předseda představenstva a ředitel pro oblast obchod AKCENTA CZ za tím vidí několik důvodů: „Určitě tím hlavním, který se na dramatickém růstu podepisuje, je ekonomická situace a také situace na devizovém trhu. Ten je poměrně dost volatilní a obtížně predikovatelný. Proto se rizika s tím spojená snaží firmy eliminovat, zafixovat si kurz a především si ochránit marži, kterou mají se svým zahraničním obchodním partnerem sjednanou. My jim v tom chceme maximálně pomoc, a proto uvádíme na trh nové služby a produkty. Díky nám mají i menší firmy a podnikatelé možnost využít nástroje, které byly dříve výsadou pouze velkých společností. A podle našich čísel to stále ve větší míře dělají.“

AKCENTA CZ proto představila novou službu Dealing limit. Ta umožňuje klientům po doložení požadovaných dokumentů a jejich schválení uzavírat zajišťovací obchody ve stanoveném rámci bez nutnosti skládat kolaterál, tedy blokovat peněžní prostředky. Využití zajišťovacích instrumentů tak je pro klienty ještě více flexibilní.

Druhou novinkou, kterou společnost AKCENTA CZ představila, je rozšíření portfolia finančních derivátů o opce. Klienti díky tomu mají nově možnost zvolit nástroj, který jim oproti forwardovým obchodům dává právo nikoliv povinnost koupit nebo prodat jednu měnu oproti druhé za dohodnutý kurz. V nabídce samozřejmě i nadále zůstává vedle klasického forwardového obchodu také forward s klouzavou dobou splatnosti a amortizační forward. Oba tyto produkty umožňují větší míru časové flexibility při jejich vypořádání.

„S našimi klienty vždy individuálně řešíme, který produkt by byl pro jejich konkrétní potřebu nejlepší, zda některý z forwardových obchodů nebo právě opce. Individuální přístup a cena služeb je to, co nás odlišuje od konkurence. Našimi klienty jsou z naprosté většiny malé a středně velké exportně nebo importně orientované firmy. Těm jsme schopni nabídnout úsporu při realizaci  zahraničního obchodu a také služby například právě v oblasti zajištění. Nabídkou služeb se jim snažíme vycházet vstříc, proto již teď připravujeme další novinky pro letošní rok,“ dodal Milan Cerman.

O společnosti AKCENTA CZ, a.s.

AKCENTA CZ je jedním z nejvýznamnějších obchodníků s devizami na českém trhu a ve střední Evropě s více než 16letou tradicí. Kromě výhodných individuálních kurzů pro nákup a prodej deviz a minimálních poplatků za platební styk, nabízí i zajištění proti kurzovým rizikům. AKCENTA CZ je držitelem povolení (Č.j.:2011/1199/570) k činnosti platební instituce podle zákona o platebním styku č.284/2009 Sb.§ 3 odst. 1 písm. a)b)c)e)f). Jako jedna ze dvou nebankovních společností obchodující s devizami v ČR je držitelem licence pro obchodování s cennými papíry, která ji opravňuje k uzavírání forwardových a swapových obchodů. Klientské portfolio tvoří více než 21 tisíc subjektů, převážně malých a středně velkých firem orientovaných na export nebo import.

O skupině AKCENTA:

Skupinu AKCENTA tvoří tři samostatné společnosti: AKCENTA CZ, a.s., obchodník s devizami, AKCENTA ENERGIE, a.s., obchodník s elektrickou energií, a AKCENTA, spořitelní a úvěrní družstvo. Skupina působí na středoevropském trhu v oblasti obchodování s devizami, obchodování s energií a poskytování bankovních služeb, vkladů a úvěrů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

19:15 JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

“Na čem nám ujíždějí sousedé” bylo tématem 8. ročníku největší konference cestovního ruchu v České r…