Populisté využívají k boji proti loteriím nesmyslné argumenty

06.01.2015 19:06

Náměstek ústeckého primátora Martin Hausenblas se ve svém populistickém boji proti loteriím dopouští zcela vědomých lží. Tvrdí, že právě kvůli provozu loterií odvádějí další podnikatelé nižší DPH, což je absolutní nesmysl.

Populisté využívají k boji proti loteriím nesmyslné argumenty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hrací automaty

„Tento argument je skutečně směšný. Pan Hausenblas na jedné straně naříká, že podnikatelům klesají tržby a tím se snižuje příjem městského rozpočtu. Jím preferovaným řešením – tedy zákazem provozu loterií – však město přijde až o 70 milionů korun ročně, což rozhodně není zanedbatelná částka. Také by mne velmi zajímalo, jakými výpočty dotyčný náměstek – aktivista přišel k závěru, že nebýt heren, místní ekonomika by byla přesně o miliardu silnější. To je naprostá lež a on sám to velmi dobře ví,“ uvedl Petr Vrzáň, prezident sdružení SPELOS.

Ústí nad Labem ročně získává díky provozu herních zařízení 50 až 70 milionů korun. Zrušením tohoto legálního podnikání ve městě rozhodně nedojde k tomu, že Ústí tyto finance získá výběrem DPH od ostatních podnikatelů. Komický je také argument, že se zrušením heren zvýší životní úroveň místních obyvatel a zejména pak jejich zaměstnanost.

„Pan Hausenblas si zřejmě dobu Vánoc spletl s aprílem. Jak může mluvit o zvýšení zaměstnanosti a životní úrovně, když právě prohibicí chce připravit o práci stovky lidí. Jakým způsobem pak postiženým rodinám zajistí zdroj financování jejich potřeb – jídla, bydlení, hypoték? Iluze o tom, že na místě heren vzniknou jiné služby, je pouhou utopií. Zkušenosti z ostatních velkých měst dokazují, že tyto prostory velmi těžce hledají nové nájemce a v mnoha případech zůstávají prázdné,“ říká Vrzáň a dodává: „Ústí nad Labem případnou prohibicí dosáhne jediného: sebere lidem práci a tím i platy, městu desítky milionů korun a přivede sem nelegální provozovatele hazardu, případně vyžene hráče na internet. V loteriích se tak „protočí“ stejný nebo ještě vyšší objem finančních prostředků než dosud, ale nikdo kromě mafie z nich profitovat nebude.“

V souvislosti s loteriemi se dokonce v Ústí nad Labem na podzim konalo i referendum. K urnám ale přišlo jen 18 procent voličů, což je jasným důkazem toho, že toto téma pro místní lidi není klíčové.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…