Porodnost v porodnici Pardubické nemocnice stoupla

13.01.2016 16:17

Porodnice Pardubické nemocnice se těší zájmu, vloni přilákala více rodiček.

Porodnost v porodnici Pardubické nemocnice stoupla
Foto: Pardubická nemocnice
Popisek: Jedna z částí Pardubické nemocnice.

1581 dětí přišlo na svět v uplynulém roce na porodních sálech Pardubické nemocnice. Přestože v Pardubickém kraji porodnost mírně poklesla, pardubická porodnice nezaznamenala sestupný trend. Právě naopak. Ve srovnání s rokem 2014 se zde narodilo o 65 dětí více, což svědčí o její oblíbenosti mezi ženami.

„Naše porodnice neměla v dřívější době úplně dobré renomé, byť to mnohdy bylo spíše z iracionálních důvodů. Velice nás těší, že se situace změnila a že ženy stále více pardubickou porodnici vyhledávají,“ pronesla ředitelka Pardubické nemocnice Ivana Urešová. „Pozice naší porodnice se jednoznačně zlepšila. Svědčí o tom nejen reakce od rodiček a jejich blízkých, ale dokládají to i statistická fakta. Podle nich jsme se dostali na špičkovou úroveň v rámci České republiky. Výsledky jsou opravdu výborné,“ dodal přednosta Porodnicko-gynekologické kliniky Milan Košťál.

Řeč čísel hovoří o tom, že v pardubické porodnici došlo ve srovnání uplynulých dvou let k nárůstu porodů. Vloni jich bylo 1547, tedy o 73 více než v předchozím roce. Jak již bylo uvedeno, narodilo se pochopitelně i více dětí.

Naopak došlo k poklesu počtu porodů císařským řezem. V minulém roce jich bylo 23,8%, což je číslo pod celorepublikovým průměrem. „Samozřejmě k nám přicházejí ženy, které se domáhají císařského řezu. Pokud k tomu není medicínský důvod, snažíme se jim to rozmluvit. Většinou nám po porodu dají za pravdu. Na druhou stranu máme pochopení, pokud žena má enormní obavy z klasického porodu,“ uvedl docent Košťál a přidal i další údaj zajímající budoucí rodičky: „Snížili jsme počet nástřihů hráze na 42%. To je další příznivé číslo.“

Velmi výmluvným číslem svědčícím o kvalitě poskytované péče je i perinatální úmrtnost. V tomto směru si porodnice Pardubické nemocnice vede výtečně. V uplynulém roce neměla žádné úmrtí dítěte při porodu nebo do sedmi dnů po porodu a zaznamenala pouze čtyři případy úmrtí dítěte v děloze. „Vždy se však jednalo o ženy, které nebyly v péči naší kliniky nebo některého gynekologického oddělení Nemocnice Pardubického kraje,“ upozornil docent Košťál a dodal: „Přestože se u nás koncentrují těžké případy z celého kraje, v minulém roce jsme měli perinatální úmrtnost 2,53 promile. To je i celosvětově vynikající číslo. Je nižší, než třeba mají skandinávské země. Je to vynikající vizitka nejen nás, ale i našich kolegů z neonatologické části dětského oddělení.“

Vzhledem k úspěšným výsledkům se zvyšuje zájem žen o porodnici Pardubické nemocnice. Z kdysi méně vyhledávaného pracoviště se stalo oblíbené místo budoucích rodiček nejen z Pardubického kraje, ale i ze sousedních regionů.

„Ke zlepšení došlo po velkých změnách ve složení personálu. Nejen mezi lékaři, ale i mezi porodními asistentkami a sestrami. V tom vidím hlavní změnu. Dnes tady máme personál, který je odborně na výši, je ochotný a vstřícný. Projevuje se to na narůstajícím počtu porodů,“ řekl docent Košťál.

I přes výrazné zlepšení se Porodnicko-gynekologická klinika, neustále snaží o zkvalitnění prostředí a zpříjemnění pobytu pro nastávající maminky a jejich čerstvě narozené děti. V poslední době zavedla mezi rodičkami velmi oblíbený bonding, hodně vyhledávanou se stala aromaterapie při porodu, novinkou jsou masáže, které provádějí porodní asistentky v průběhu porodu.

„Rádi bychom udělali naši porodnici ještě přitažlivější. Chtěli bychom mít sociální zařízení na každém porodním boxu a vybudovat tělocvičnu pro těhotenský tělocvik v suterénu kliniky. Mohli bychom tak budoucím rodičům ještě více zpříjemnit pobyt u nás,“ nastínil další plány docent Košťál.

Porodnicko-gynekologická klinika Pardubické nemocnice společně s dětským oddělením má statut perinatologického centra intermediární péče. V minulém roce získala rovněž statut centra vysoce specializované onkogynekologické péče. Na klinice se provádějí nejsložitější onkogynekologické operace, operace urogynekologické a korekce poruch dna pánevního, samozřejmostí jsou i endoskopické operace. Klinika nabízí ženám porodnickou a gynekologickou péči v celém rozsahu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…