Poslanci koncem týdne debatovali o průběhu čerpání evropských fondů

10.05.2015 8:53

Členové výboru pro evropské záležitosti a podvýboru pro evropské fondy a přeshraniční spolupráci Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR debatovali 7. května 2015 o průběhu čerpání evropských fondů.

Poslanci koncem týdne debatovali o průběhu čerpání evropských fondů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nevalná účast poslanců při jednání poslanecké sněmovny

Výbor pro evropské záležitosti a podvýbor pro evropské fondy a přeshraniční spolupráci PS PČR uspořádaly v Poslanecké sněmovně kulatý stůl na téma Operační programy pro programové období 2014 – 2020.

Po úvodním slovu předsedy výboru pro evropské záležitosti Ondřeje Benešíka vystoupili zástupci vlády a Zastoupení Evropské komise v ČR. Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová informovala, že Evropská komise (EK) pokládá naše operační programy za dobře zpracované. Za období 2007 – 2013 byly schváleny všechny programy. Zdůraznila prioritní zájem vlády na dočerpání fondů z minulého období. Během jednoho až dvou měsíců bude ministerstvo znát přesnější časový výhled na dočerpání evropských prostředků. K pružnosti systému čerpání přispívá partnerství ministerstva s regiony a sdruženími měst a obcí.

Vedoucí Zastoupení Evropské komise v ČR Jan Michal řekl, že kohezní politika nemá jen vyrovnávat ekonomické rozdíly mezi státy, ale efektivní využívání fondů má vliv také na růst národních ekonomik, což je patrné např. v rozvoji školství. Granty podle něho mají vést k nezávislosti na dotacích. Zejména malé a střední podniky dokázaly vytvořit projekty, jež byly financovány z kohezních fondů. Cílem EK je zjednodušit implementaci programů do ekonomik členských států.

Státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza připomněl, že současná alokace ve výši 24 miliard eur představuje jednu z největších příležitostí k účelnému využití evropských peněz. Zároveň uvedl, že tento stav je trvale kritizován čistými plátci z řad členských zemí EU a že je třeba kohezi hájit. Existuje totiž riziko přesunout peníze odtud do jiné oblasti. Evropské fondy financovaly řadu projektů a měly významný makroekonomický efekt. Prioritou podle něj zůstává udržitelnost projektů, zapojení soukromých peněz do systému a srozumitelnost pravidel pro čerpání fondů. Podle prvního náměstka ministra financí Lukáše Wagenknechta je třeba důsledně ověřit samotné nastavení operačních programů a předem zjistit jeho možné vady.

Diskutující se v prvním panelu zaměřili na to, jak může ČR dohnat zpoždění při přípravě programů 2014 – 2020. Zástupci ministerstev informovali účastníky kulatého stolu o stavu čerpání fondů svými rezorty.

V druhém panelu vystoupili představitelé místní a regionální samosprávy a zástupci soukromé sféry. Podle hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického žadatelé nemají dostatečný zájem o prostředky z evropských fondů kvůli obavám z odvodů a sankcí. Martin Netolický podpořil zapojení obcí do místních akčních plánů. Ze strany krajů a měst zazněly četné podněty a připomínky k systému fondů.

Tisková zpráva Poslanecké sněmovny ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…