Poslanecká sněmovna: Století česko-baltského partnerství

05.01.2022 15:13 | Tisková zpráva

Předsedkyně Poslanecké sněmovny přijala velvyslance Estonska, Litvy a Lotyšska. Schůzka se konala u příležitosti stého výročí navázání diplomatických styků mezi baltskými zeměmi a tehdejším Československem.

Poslanecká sněmovna: Století česko-baltského partnerství
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanecká sněmovna ČR

Diskutovány byly také aktuální otázky týkající se bezpečnostní situace, kterou v Pobaltí pomáhají zajišťovat i jednotky Armády ČR působící v rámci NATO. 

„Oficiální diplomatické styky mezi našimi zeměmi trvají již celé století. Naše neformální spojenectví sahá ale mnohem hlouběji do historie. Pojí nás k sobě sdílené hodnoty, prozápadní orientace i zkušenost útlaku, ztráty svobody a úsilí o její znovunalezení,“ uvedla předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Markéta Pekarová Adamová.

Předsedkyně Sněmovny přijala ve své pracovně na úvodní schůzce velvyslankyni Estonska J.E. Gitu Kalmet, velvyslance Litvy J.E. Laimonase Talat-Kelpšu a velvyslankyni Lotyšska J.E. Guntu Pastore. Schůzka se uskutečnila u příležitosti připomínky stého výročí od formálního navázání diplomatických styků mezi baltskými republikami a tehdejším Československem v roce 1922. Všichni tři diplomaté obdrželi od předsedkyně darem kopii dobových dokumentů zakotvujících vzájemné diplomatické vztahy a fotografii z historického setkání presidenta Václava Havla se svými baltskými protějšky.

V průběhu schůzky byly diskutovány i aktuální bezpečnostní otázky v regionu. Jednotky Armády ČR od roku 2018 aktivně působí v Pobaltí v rámci předsunuté přítomnosti Severoatlantické aliance. „Na oddanou službu našich vojáků v zahraničních misích jsem myslela zejména intenzivně během uplynulých vánočních svátků a oslav příchodu nového roku. Díky jejich nasazení daleko od domova můžeme u nás žít bezpečněji. Patří jim za to naše uznání a vděk,“ dodala předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

MUDr. Ivan David, CSc. byl položen dotaz

členství v EU

Dobrý den, jestli vás chápu dobře, tak jste před 20 lety byl pro vstup do EU, ale teď z ní chcete vystoupit. Co vás nejvíc zklamalo? A jestli tehdy byl podle vás náš vstup do EU nevyhnutelný, není i teď naše setrvání v ní nevyhnutelné? Protože EU asi ještě min nějaký čas existovat bude, a otázkou je...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Plzeňští celníci kontrolovali přepravu vybraných výrobků

22:04 Celní správa: Plzeňští celníci kontrolovali přepravu vybraných výrobků

Celní úřad pro Plzeňský kraj se v měsících dubnu a květnu zapojil do regionální kontrolní akce s náz…