Poslanecká sněmovna hostí výstavu "Tisíciletá tradice české měny"

12.03.2016 11:09

Výstava „Tisíciletá tradice české měny“, kterou Východočeské muzeum v Pardubicích ve spolupráci s Fakultou filozofickou Univerzity Pardubice a Českou mincovnou v Jablonci nad Nisou uvedlo v roce 2013 v New Yorku, má svoji českou verzi a od 7. března je k vidění v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR v Praze.

Poslanecká sněmovna hostí výstavu "Tisíciletá tradice české měny"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sněmovní ulice

„Před třemi lety, tj. v roce 2013 jsme si připomínali dvacetileté výročí vzniku samostatné české měny (1993–2013). U této příležitosti jsme společně s Východočeským muzeem v Pardubicích vytvořili výstavu, která byla otevřena v New Yorku a putovala i po dalších amerických městech. Sbírkové předměty z pardubické numizmatické sbírky jsme se nyní rozhodli představit i českému publiku,“ komentuje putování výstavy o mincích historik a numizmatik prof. PhDr. Petr Vorel, CSc., prorektor pro rozvoj Univerzity Pardubice působící na Ústavu historických věd Fakulty filozofické Univerzity Pardubice, který stojí za nápadem i vlastní realizací „newyorské“ výstavy z roku 2013.

Výstava „Tisíciletá tradice české měny“ nabízí stručný přehled více než tisícileté kontinuity české měny. Zájemci se s dějinami české měny v širším evropském kontextu seznámí prostřednictvím deseti výstavních panelů doplněných bohatým obrazovým materiálem i galvanoplastickými kopiemi vzácných historických mincí. Samostatná část je věnována české korunové měně existující od roku 1993, již zájemci mohou obdivovat v závěrečné části výstavy.

„Výstava představuje historické tradice současné české měny, které sahají až do poloviny 10. století. Netradiční formou přibližuje hlavní mezníky měnového vývoje, jimiž český stát, který v období středověku a raného novověku představoval hlavního evropského vývozce mincovního stříbra, přispěl k dějinám peněžního oběhu,“ doplňuje profesor Vorel.

Výstava je koncipována jako putovní. Galvanoplastické kopie mincí podle sbírkových originálů Východočeského muzea v Pardubicích zhotovil tamní restaurátor Michal Vojtěchovský. Autorem grafického návrhu výstavy a průvodní stejnojmenné publikace byl výtvarník Východočeského muzea v Pardubicích Ondřej Ulrich.

„Uspořádání této výstavy v Česku je mimo jiné motivováno i významným nálezem obsáhlého souboru nejstarších českých stříbrných mincí z konce 10. století – denáry knížete Boleslava II., který byl objeven v roce 2015 na území Pardubického kraje a byl získán do numizmatické sbírky pardubického muzea. Kromě Prahy čeká výstavu letos ještě bulharská verze, kterou představíme v Plovdivu,“ dodává k výstavě historik PhDr. Ladislav Nekvapil, správce numismatických sbírek z Východočeského muzea v Pardubicích.

Výstava „Tisíciletá tradice české měny“ je instalovaná v prostorách Atria Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, Sněmovní 4.

Záštitu nad výstavou převzal poslanec Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Mgr. Jiří Junek.


Výstava  Výstava  Výstava  Výstava

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …