Poslední činoherní premiérou letošní sezóny Národního divadla bude Sen čarovné noci

10.06.2016 12:29

Hermie si má vzít Demetria, ale miluje Lysandra. Naplánují společný útěk, ale řeknou o něm Heleně, která miluje Demetria, jehož přesvědčí, aby je pronásledovali. Do všeho se zaplete Oberon, jemuž Puk obstará kouzelný květ vyvolávající v lidech lásku…

Poslední činoherní premiérou letošní sezóny Národního divadla bude Sen čarovné noci
Foto: narodni-divadlo.cz
Popisek: Národní divadlo v Praze

Už tak dost chaotický příběh se odehrává v noci, kdy každé usnutí může přinést nový sen. Jenže kde takové sny končí – a co si z nich vlastně pamatujeme? Když se svět kolem nás roztočí, těžko říct, kde jsou jeho hranice.

Klasický titul, který se na jeviště vrací s každou generací; fantastická přehlídka motivů, zápletek, záhad a tajemství, s nimiž se alespoň jednou za život musí potkat všichni skuteční divadelní diváci.

Premiéra: 16. a 17. června 2016 v Národním divadle.

Již třetí sezonu za sebou zaměří se režisér Daniel Špinar na dílo dramatika, jenž se stal takřka synonymem divadla – Williama Shakespeara. Po tragédiích Hamlet (Švandovo divadlo) a Othello, benátský mouřenín (ve Stavovském divadle) dostane se letos také na patrně nejpopulárnější komedii velkého Alžbětince Sen čarovné noci.

Tak alespoň Shakespearův A Midsummer Night’s Dream – v češtině zakořeněný jako „Sen noci svatojánské“ – překládá prvotřídní anglista a divadelník Jiří Josek. Sám k tomu v předmluvě ke knižnímu vydání svého překladu poznamenal: „Doslovný název anglického titulu je ,Sen středoletní noci’. Ta se v Anglii slavila jako noc letního slunovratu z 23. na 24. června.

Tajemná, kouzelná noc před svátkem Jana Křtitele je tradičně spojená s pohanskými obyčeji a rituály odpovídajícími atmosféře hry. Problém je ale v tom, že se děj podle přímých odkazů v textu odehrává na přelomu dubna a května.

Řada komentátorů na tento rozpor upozorňuje a snaží se ho objasnit. Zkoumá se, kdy vlastně v Anglii začíná léto či jaké další významy může nést slovo ,midsummer’. Někteří soudí, že název autor upravil až podle data konkrétní události, k jejímuž uctění hru posléze uvedl, ale záhada přetrvává.“ Tradice se udržuje jedině tak, že se rozvíjí. Proto se k této komedii o nekonečné vrtkavosti mezilidských vztahů, která se zrcadlí ve věčné proměnlivosti světa, vrací nová generace Národního divadla (příští rok tomu bude 20 let, co se tu Sen hrál naposledy – v režii Jana Kačera a v překladu Martina Hilského).

Oberonem pro rok 2016 bude Pavel Batěk, Titanií Pavlína Štorková, Theseem pak Ondřej Pavelka. V hravé a imaginativní výpravě se můžete těšit na akrobatické kousky nezbedného Puka (hostující Michal Kern), uhrančivě zpívající Michaelu Tomešovou – a možná přijdou i řemeslníci...

Daniel Špinar v chystané inscenaci podtrhne „svatební“ ráz celé komedie. Tato charakteristika se v souvislosti se Snem čarovné noci objevuje poměrně často, tentokrát však budeme svědky až dojemného příběhu mladé dívky, která se děsně touží vdát.

Do ústředního čtyřlístku milenců, kteří se v athénském lese milují stejně silně, jako se vzápětí nenávidí, obsadil Lucii Polišenskou, Pavlu Beretovou, Patrika Děrgela (ten se tím pádem objeví ve všech třech posledních Špinarových „Shakespearech“) a Jiřího Suchého z Tábora, nového člena souboru, jehož nástupní rolí bude právě Shakespearův Demetrius.

Již pouhý výčet komediálně značně disponovaného obsazení slibuje ještě před divadelními prázdninami výtečnou zábavu.

Milan Šotek

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa železnic: Potenciálně nebezpečných dřevin podél tratí ubývá

10:17 Správa železnic: Potenciálně nebezpečných dřevin podél tratí ubývá

Z blízkosti kolejí zmizelo v minulých měsících v přepočtu dalšího téměř půl milionu stromů. To je vý…