Potravinářská inspekce nevpustila do ČR zásilku čaje z Číny s 4x překročeným limitem pro pesticidy

02.11.2019 17:33

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v rámci průběžných preventivních kontrol potravin z dovozu zjistila nevyhovující šarži čaje původem z Číny. Šarži SZPI nevpustila do vnitřního trhu EU ve spolupráci s Celním úřadem Praha – Ruzyně. Důvodem je čtyřnásobné překročení maximálního povoleného limitu pro přítomnost pesticidu.

Potravinářská inspekce nevpustila do ČR zásilku čaje z Číny s 4x překročeným limitem pro pesticidy
Foto: SZPI
Popisek: SZPI

Čaj pravý, zelený označený „Xihu Longjing Green Tea“ nevyhověl při rozborech pro přítomnost pesticidu imidacloprid, u kterého právní předpisy stanovují maximální možnou koncentraci na 0,05 miligramů na kilogram (mg/kg), širokospektrální laboratorní rozbor ale potvrdil koncentraci ve výši 0,2 mg/kg.

Odesílatelem uvedených šarží čaje je subjekt Zhang Yuting, Tanglong East Road, Tangxia Town, Tangxiazhen, Dongguan, Guangdong, Čína. Dovozcem zásilky do ČR je provozovatel RADEK BULAVA, Jižní 1794, Rychvald 732 32, Česká republika.

Vzhledem k zásahu SZPI před uvedením produktů do oběhu v ČR, resp. EU nebyli tuzemští spotřebitelé nevyhovujícím čajům nijak vystaveni. Obdobným způsobem SZPI zasahovala v minulosti (ZDE).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…