Potravinářská inspekce zjistila přítomnost pesticidu v jablkách z Polska

03.12.2017 9:49

V akreditované laboratoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) bylo zjištěno, že jsou na tuzemském trhu jablka kontaminovaná nepovoleným množstvím pesticidu chlorpyrifos. Jednalo se o jablka odrůdy Prince, polského původu, která byla do ČR distribuována v množství 1 560 kg.

Potravinářská inspekce zjistila přítomnost pesticidu v jablkách z Polska
Foto: SZPI
Popisek: SZPI

Inspekce vzorek odebrala ve velkoobchodní provozovně big.fresh.fruits.r.o., K Radotínu 492, Praha 5.

Právní předpisy stanovují maximální limit pesticidu chlorpyrifos na 0,01 miligramů na kilogram (mg/kg), laboratorní rozbor ale potvrdil šestkrát vyšší koncentraci v množství 0,066 mg/kg.

Dodavatelem jablek byla polská společnost P.H.U. Tompol Rafal, Tomicki, ul. Stibrawska 17, 54-211 Wroclaw. Z předložených dokladů nebyla kontrolovaná osoba schopna doložit a identifikovat další pohyb nevyhovující potraviny v tržní síti ČR.

Toto zjištění bylo notifikováno v evropském systému rychlého varování RASSF a s kontrolovanou osobou inspekce zahájí správní řízení o uložení pokuty.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

7:06 SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinár…