Potravinářská inspekce zjistila toxinem kontaminované hrozinky z dovozu

24.12.2016 13:00

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala společnosti Penny Market s.r.o. prodávat rozinky značky ENSA v balení 500 g, označených datem minimální trvanlivosti do 31. 7. 2017, šarže: E03160323C.

Potravinářská inspekce zjistila toxinem kontaminované hrozinky z dovozu
Foto: SZPI
Popisek: SZPI

Laboratorní rozbor zde potvrdil nadlimitní přítomnost látky ochratoxin A. Zjištěné množství 32,84 mikrogramu na kilogram (μg/kg) více než trojnásobně překročilo zákonem maximální povolené množství 10 μg/kg. Ochratoxin A je látka produkovaná plísněmi, která má v případě konzumace nežádoucí dopad na lidské zdraví.

Výrobcem potraviny byla slovenská společnost Encinger SK, spol. s.r.o., Jadranská 13, Bratislava.

Kontrolované osobě bylo uloženo opatření k okamžitému stažení uvedené šarže ze všech svých provozoven a bude s ní zahájeno správní řízení o uložení sankce.

V zájmu ochrany spotřebitelů bylo dále kontrolované osobě nařízeno provést laboratorní analýzu u třech dalších šarží uvedené potraviny a to na vlastní náklady.

1 Rozinky_Encinger_1.JPG

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…