Poválkové chodníky na Šumavě procházejí inovací

20.08.2014 19:20

Dřevěné poválkové chodníky jsou jednou z nejdůležitějších součástí turistické infrastruktury na území Národního parku a Chráněné krajinné oblasti Šumava. Stovky tisíc návštěvníků ročně tak mohou suchou nohou přejít přes mokřady a nahlédnout do jedinečných šumavských slatí. Na celé Šumavě leží přes tři kilometry poválkových chodníků, které se musejí pravidelně opravovat nebo vyměňovat. Nově se na nich objevují také bezpečnostní lišty, které ocení vozíčkáři a turisté, jenž na výlet vyrazí s dětskými kočárky.

Poválkové chodníky na Šumavě procházejí inovací
Foto: NP a CHKO Šumava
Popisek: NP a CHKO Šumava

Správa NP a CHKO Šumava každoročně vyměňuje stovky metrů dřevěných poválkových chodníků, které vydrží, podle umístění a materiálů, od pěti do deseti let.

„Většinou jsme vyráběli dřevěné chodníky ze smrkového dřeva. Nově jsme ale začali používat modřínové fošny a trámky, které by měly vydržet o několik let déle,“ vysvětluje náměstek ředitele pro oblast investic Miloš Juha.

„Navíc jsme všechny nové chodníky začali osazovat krajovými lištami, které slouží jako bezpečnostní prvek především pro návštěvníky, kteří se pohybují na invalidním vozíku a také pro turisty, jenž vyrazí na Šumavu s dětskými kočárky,“ dodává.

Letos vyrobili truhláři Správy Národního parku Šumava v dílně v Borových Ladech 120 metrů poválkového chodníku na Jezerní slať a 340 metrů poválkového chodníku přes Cikánskou slať.

„Bezmála půl kilometru chodníků nás vyšlo na zhruba 300 tisíc korun. Vedle toho ale naši truhláři nově opravili vyhlídkovou plošinu na Chalupskou slať za 20 tisíc,“ doplňuje mluvčí Jan Dvořák.

Už teď se pomalu sestavuje plán oprav a obnovování dřevěné, turistické infrastruktury na území NP a CHKO Šumava. Z něj vyplývá, že v roce 2015 se bude obnovovat 140 metrů povalkových chodníků u Prášilského a Plešného jezera, 64 kompletních sedacích souprav, dva mostky a 20 metrů zábradlí.

„Dostat se co nejdále a co nejvíce vidět, to chceme nabízet jak zdravým, tak i hendikepovaným návštěvníkům, i proto jsou dřevěné chodníky jednou z nejdůležitějších součástí turistické infrastruktury, o kterou musíme dbát a je třeba je vylepšovat podle potřeb návštěvníků a možností Správy,“ zakončuje ředitel NP a CHKO Šumava Pavel Hubený.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…