Povodí Labe: Připomenutí 100. výročí protržení přehrady na Bílé Desné v Jizerských horách

18.09.2016 8:35

Dnes ve 14 hodin proběhne v obnoveném areálu přehrady vzpomínková akce ke 100. výročí protržení. Připraven je i dopolední program, nebude chybět ani možnost občerstvení.

Povodí Labe: Připomenutí 100. výročí protržení přehrady na Bílé Desné v Jizerských horách
Foto: Povodí Labe
Popisek: Povodí Labe

K areálu není přístup vlastními motorovými vozidly - návštěvníci se sem dostanou autobusem díky bezplatné kyvadlové dopravě. Na vzpomínkovou akci Vás zvou Obec Albrechtice v Jizerských horách, Město Desná, Lesy České republiky, s. p., Povodí Labe, státní podnik, ve spolupráci se Správou CHKO Jizerské hory. Více informací naleznete na webových stránkách města Desná (ZDE).

V neděli 18. září 2016 uplyne přesně 100 let od protržení přehrady na Bílé Desné, která měla být součástí soustavy vodních děl na obou tocích Desné. Jednalo se o jednu z největších tragédií na území naší republiky, která poznamenala na dlouhou dobu život v desenském údolí, a dokonce na čas pozastavila výstavbu sypaných hrází. Přehrada nebyla nikdy obnovena, od roku 1966 jsou zbytky přehrady národní kulturní památkou.

V letošním roce byla dokončena obnova areálu Protržené přehrady. Byla zde vybudována technicko - naučná stezka a na základech bývalé Krömerovy boudy byla zbudována útulna s občerstvením pro turisty. Areál byl slavnostně předán veřejnosti za účasti sdělovacích prostředků dne 28. června 2016.

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

13:04 DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) začne od středy 17. dubna 2024 od brzkých ranních hodin s opravou…