Povodí Labe: Ukončení rekonstrukce přehrady Labská v Krkonoších

07.12.2019 8:40

Státní podnik Povodí Labe ukončil rekonstrukci spodních výpustí vodního díla Labská, která zvýšila možnosti ochrany území pod přehradou při povodni.

Povodí Labe: Ukončení rekonstrukce přehrady Labská v Krkonoších
Foto: Povodí Labe
Popisek: Povodí Labe

Akce „VD Labská, zvýšení retenční funkce rekonstrukcí spodních výpustí v obtokovém tunelu“ byla zahájena v březnu 2017. Spočívala v nahrazení pěti výpustí DN 1000 dvěma kapacitními spodními výpustmi DN 2000 a jednou výpustí DN 800 včetně provedení úprav na vtokových částech, osazení uzávěrů a jejich pohonů. Součástí rekonstrukce bylo provedení česlové klece na vtoku do výpustí, provedení úprav odtokové štoly, manipulační šachty, osazení potrubí limnigrafu, ochrana šachtového a korunového přelivu a úprava levobřežní zdi pod vyústěním obtokového tunelu. Práce byly zakončeny provozními zkouškami na konci listopadu 2019.

Zhotovitelem stavby bylo sdružení firem pod názvem "Společnost VD Labská". Společníky sdružení jsou SMP CZ, a.s. a Labská strojní a stavební společnost, s.r.o. Celková cena realizace činí 106,3 mil. Kč bez DPH, akce byla financována z dotačního titulu Ministerstva zemědělství "Podpora prevence před povodněmi".

Nově vybudovaná ochrana šachtového přelivu Přehrada Labská byla postavena v letech 1910 - 1916. Podnětem pro její vybudování byla katastrofální povodeň v červenci 1897. Účelem vodního díla je zachycení povodňových vln a snížení jejich účinku, částečná ochrana území pod přehradou před účinky povodní, zajištění minimálního průtoku v Labi pod nádrží a rekreace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…