Povodí Labe: V Dobrušce se řešila i otázka protipovodňových opatření

22.02.2015 14:15

Prezident republiky Miloš Zeman včera při své oficiální návštěvě královéhradeckého kraje v dobrušském kině diskutoval s občany také o otázce protipovodňových opatření v Mělčanech.

Povodí Labe: V Dobrušce se řešila i otázka protipovodňových opatření
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Prezident v Dobrušce

Povodí Labe zařadilo výstavbu poldru v Mělčanech mezi nejdůležitější protipovodňová opatření na svém území a v současné době čeká na vydání územního rozhodnutí o umístění stavby. Žádost o toto povolení byla podána na stavební úřad v Dobrušce dne 1.9.2014. Po vydání rozhodnutí se rozběhne zpracování dokumentace pro stavební povolení a budou zahájena jednání s jednotlivými vlastníky a spoluvlastníky pozemků či staveb dotčených výstavbou poldru o jejich odkoupení. Suchá retenční nádrž je připravována již od roku 2001, kdy byla zpracována studie proveditelnosti výstavby původně plánované údolní nádrže. Po složitém a dlouhotrvajícím procesu posuzování vlivů stavby na životní prostředí (EIA) dospěly orgány ochrany přírody k závěru, že vhodnější variantou protipovodňového opatření v oblasti vodního toku Dědina je výstavba suché retenční nádrže (poldru). Jeho funkcí je zachycení povodňových průtoků a protipovodňová ochrana města Dobrušky a dalších sídel podél toku Dědiny až po soutok s Orlicí. Poldr v Mělčanech bude schopen zachytit cca 3 159 000 m3 vody. Zatopená plocha bude při maximální kapacitě poldru tvořit území o rozloze 55 ha. Hráz poldru překonávající údolí o šířce přibližně 500 m bude vystavěna cca 3 km nad městem Dobruška v katastrálním území Mělčany.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

LIBERTY Ostrava: Restrukturalizační plán byl schválen valnou většinou věřitelů

11:08 LIBERTY Ostrava: Restrukturalizační plán byl schválen valnou většinou věřitelů

Věřitelé společnosti LIBERTY Ostrava schválili restrukturalizační plán, pro který hlasovalo více než…