Povodí Labe odstraní čtyři stromy v havarijním stavu v Hradci Králové

16.02.2015 7:35

Na základě výzvy Magistrátu města HK a provedeném místním šetření budou do úterý 17. 2. 2015 odstraňovány 4 ks havarijních stromů na levém břehu Labe v Jiráskových sadech v Hradci Králové. Jedná se o 2 ks olší s obnaženými kořeny hrozící pádem do koryta a 2 ks topolů s proschlými korunami, které svými padajícími větvemi ohrožují zdraví a životy občanů.

Povodí Labe odstraní čtyři stromy v havarijním stavu v Hradci Králové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nemocná lípa, ilustrační foto

Magistrát města Hradec Králové, odbor životního prostředí – oddělení vodního hospodářství, věcně příslušný vodoprávní úřad, vyzval dne 26. 1. 2015 státní podnik Povodí Labe k odstranění stromů s narušenou statikou na pozemku parc. č. 235/1 v katastrálním území Hradec Králové – Jiráskovy sady.

Na základě provedené prohlídky břehů a břehových porostů za účasti orgánu ochrany přírody vyzval Magistrát města Hradec Králové k odstranění 2 ks olší na levém břehu Labe (ř. km 993,304), které mají narušenou statiku, jsou nakloněné nad vodní tok a mají z velké části odhalené kořeny. Vzhledem k uvedeným skutečnostem hrozí pád těchto stromů do vodního toku a vytvoření překážky znemožňující plynulý odtok při povodni, popř. zhoršení stavu břehu.

Státní podnik Povodí Labe svolal na 3. 2. 2015 místní šetření za účelem posouzení porostů rostoucích na levém břehu Labe v úseku jez Hučák – soutok s Orlicí. Místního šetření se zúčastnili zástupci státního podniku Povodí Labe, Krajského úřadu Královéhradeckého kraje a Magistrátu města Hradec Králové.

Veškeré porosty byly prohlédnuty, zhodnocen jejich současný stav a bylo dohodnuto odstranění celkem 4 ks havarijních stromů – 2 ks olší a 2 ks topolů. Olše jsou nakloněné nad vodní tok, mají z velké části obnažené kořeny a hrozí pádem do koryta. Topoly jsou z větší části proschlé a svými padajícími větvemi ohrožují své okolí. S ohledem na to, že se jedná o stromy v havarijním stavu, bude tento zásah do břehového porostu proveden bezodkladně, a to ve dnech od pátku 13. 2. do úterý 17. 2. 2015. Kácení bude zajišťovat specializovaná firma a bude probíhat postupným ořezem. Prosíme tímto všechny návštěvníky Jiráskových sadů v Hradci Králové o maximální opatrnost a dodržování bezpečnostních pokynů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…