Povodí Labe osadilo záchrannými prvky nejnebezpečnější jezy

03.05.2015 10:50

Povodí Labe vybavilo navržené jezy zabezpečovacími prvky, které mají zvýšit šanci na případnou záchranu tonoucího. Spolu s varovnými tabulemi jsou u jezů instalovány záchranné prvky v podobě pěnové podkovy a bezmála třicetimetrového lana pro možnost záchrany.

Povodí Labe osadilo záchrannými prvky nejnebezpečnější jezy
Foto: Povodí Labe
Popisek: Povodí Labe

Varovnými tabulemi a záchrannými prvky byly vybaveny jezy v Janderově, Tuněchodech a Chrudimi na řece Chrudimce, v Bakově a Káraném na řece Jizeře, v Žamberku na Divoké Orlici a v Ústí nad Orlicí na Tiché Orlici. Zabezpečovací prvky byly také osazeny na jezu v Bohuslavicích a Viktorčině splavu na řece Úpě. Do konce týdne ještě proběhne instalace na jezu ve Zlíči na řece Úpě, kde byl nutný souhlas památkové péče a orgánů ochrany přírody a krajiny.

Varovné tabule obsahují údaje o říčním kilometru pro případ přivolání složek IZS, bezpečnostní pokyny v českém a anglickém jazyce a také základní instruktáž první pomoci. Spolu s tabulemi jsou u jezů i záchranné prvky v podobě pěnové podkovy a bezmála třicetimetrového lana pro možnost záchrany.

Připomínáme, že jezy jsou vodní díla plnící řadu vodohospodářských funkcí a nejsou primárně určeny ke splouvání. Během sjíždění řek vodáky dochází na jezech k mnoha zbytečným nehodám, jejichž příčinou je obvykle neznalost nebezpečnosti zpětného proudu nebo jen podcenění situace. Povodí Labe vybavilo nejnebezpečnější jezy ve své správě zabezpečovacími prvky, které mají zvýšit šanci na případnou záchranu, ale nezajistí bezpečný jez. Prosíme proto všechny vodáky, aby nepřeceňovali své možnosti a dodržovali zásady chování na jezu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…