Povodí Labe připravuje zlepšení průtočnosti umělého kanálu Alba

11.08.2019 7:37

Státní podnik Povodí Labe připravuje odstranění nánosů z umělého kanálu Alba mezi Třebechovicemi pod Orebem a Častolovicemi. Akce zlepší průtočnost kanálu a zajistí přívod životodárné vody do oblasti, které by jinak hrozilo postupné vysychání.

Povodí Labe připravuje zlepšení průtočnosti umělého kanálu Alba
Foto: Povodí Labe
Popisek: Povodí Labe

Vodní tok Alba v umělém korytě, který byl vybudován pravděpodobně v 15. století, je chráněn jako kulturní památka. Tok začíná odbočením z Bělé v Častolovicích a ústí po 17 km do Dědiny v Třebechovicích pod Orebem. Původně napájel vodou řadu rybníků mezi Třebechovicemi pod Orebem a Týništěm nad Orlicí. Dnes slouží kromě napájení rybníků i pro odběry vody pro průmysl a závlahy.

Minimální podélný sklon koryta, masívní opad listí a každoroční sedimentace způsobují, že koryto je postupně zanášeno a přestává být funkční. Biologické hodnocení provedené v rámci projektové přípravy konstatuje, že biotop je ohrožen vysycháním a postupně se mění od biotopu vodního na biotop suchozemský. Neexistuje jiné řešení než vytěžení nánosů, které navrátí vodnímu toku jeho funkci a umožní znovuobnovení vodního ekosystému. Poslední čištění bylo prováděno před více než 30 lety.

Záměr je situován na území Evropsky významné lokality Týnišťské Poorličí. Tato skutečnost bude při realizaci respektována a budou dodrženy všechny podmínky stanovené orgány ochrany přírody. Projekt byl náležitě projednán s Magistrátem města Hradce Králové, s Městským úřadem Kostelec nad Orlicí a s Krajským úřadem Královéhradeckého kraje.

V rámci akce bude provedeno pokácení a prořezání stávajících porostů zasahujících do průtočného profilu koryta v nezbytně nutném rozsahu. Jedná se o stromy, u kterých hrozí vývrat do koryta nebo brání provádění prací v korytě. Zatím byl určen předběžný rozsah kácení pro vypracování projektové dokumentace, který bude po dohodě s dotčeným orgánem ochrany přírody upřesněn těsně před zahájením prací přímo na staveništi za účasti zástupců objednatele, zhotovitele, biologického dozoru, orgánů ochrany přírody, vlastníků pozemků a lesního hospodáře a s ohledem na minimalizaci zásahů do porostů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Petr Beitl byl položen dotaz

Ukrajina

Dobrý den, co si myslíte o novém mobilizačním zákonu na Ukrajině? A měli bychom ,,vyhostit" Ukrajince, kterých se to týká? Mně to přijde nehumánní, Češi v minulosti (např. za okupace) taky ve velkém emigrovali a podle všeho se ani teď nehrnou do armády, a to nejsme ve válce. Ani já bych do války své...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Letiště Praha podepsalo smlouvu na projekční práce pro rozšíření terminálových kapacit

19:20 Letiště Praha podepsalo smlouvu na projekční práce pro rozšíření terminálových kapacit

Letiště Praha podepsalo smlouvu, která přibližuje realizační plány dalšího rozvoje. Dokument se týká…