Povodí Labe zahájí provoz havarijního profilu Hřensko

22.04.2016 19:51

Ve spolupráci s Mezinárodní komisí pro ochranu Labe a Hasičským záchranným sborem Ústeckého kraje proběhne ve čtvrtek 28. dubna 2016 od 13:00 hodin oficiální zahájení provozu havarijního profilu Hřensko. Slavnostní akt se uskuteční za účasti prezidenta Mezinárodní komise pro ochranu Labe, pana Dr. Wendenburga, v místě havarijního profilu (souřadnice 50.8632706N; 14.2281597E).

Povodí Labe zahájí provoz havarijního profilu Hřensko
Foto: Povodí Labe
Popisek: Povodí Labe

První úvahy o záměru vybudování havarijního profilu na Labi pod Děčínem se objevily v 80. letech minulého století. Důvodem byly časté havárie čistoty vody způsobené především vysokou koncentrací průmyslových podniků podél toku a současně intenzivní lodní dopravou na Labi v úseku Ústí nad Labem až státní hranice u Hřenska. Většina havarijních případů je způsobena plovoucími látkami, poměrně často ropného původu, které lze zachytit nornými stěnami. Potřeba vytvoření technických podmínek pro rychlý a účinný zásah byla podpořena současně tím, že Hřensko je hraničním profilem a několik kilometrů za státní hranicí dochází prostřednictvím břehových infiltrací k odběru labské vody pro vodárenské účely.

Přes podporu ze strany Mezinárodní komise pro ochranu Labe, nebyla příprava a realizace projektu snadná. Nejstarším dochovaným projektem byl návrh z března roku 1990. Na něj navázaly další studie a posuzování variantních řešení, která hledala nejvhodnější lokalitu a konstrukční řešení stavby. Na základě rozboru podmínek proudění, postupové rychlosti hladinového znečištění a přístupových možností byl jako nejvhodnější vybrán profil pod ústím Suché Kamenice, kde byly provedeny terénní úpravy, úprava sjezdu k Labi a břehových partií a osazení vázacích prvků na české straně a za podpory Vodního a plavebního úřadu v Drážďanech také na německé straně. Součástí materiálového vybavení je 270 m norných stěn včetně příslušenství, olejové sběrače a olejové separátory s příslušenstvím, nádoby na uložení závadných látek, elektrocentrála a přívěsný vozík s nástavbou pro transport vybavení. Náklady na vybudování havarijního profilu včetně materiálového vybavení činily cca 5,3 mil. Kč. V případě výskytu hladinového havarijního znečištění bude příslušný zásah provádět Hasičský záchranný sbor Děčín.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…