Povodí Moravy: Fosfor mizí, bez něj uživí planeta jen sedminu obyvatel

13.05.2019 21:33

V Evropě byl fosfor zařazen na listinu 20 kriticky ohrožených nerostných surovin a už nyní se začíná projevovat jeho nedostatek. Spotřeba fosforu roste a společně s tím roste i jeho cena. Navzdory tomuto faktu se s touto surovinou velmi plýtvá.

Povodí Moravy: Fosfor mizí, bez něj uživí planeta jen sedminu obyvatel
Foto: Povodí Moravy
Popisek: Povodí Moravy

S klimatickou změnou, dlouhotrvajícím suchem a nedostatkem vody způsobuje velké množství fosforu problémy především vodohospodářům. Do řek se dostává ve velkém množství prostřednictvím odpadních vod z měst i obcí a splachů z uměle hnojených polí. Představuje hlavní živinu pro sinice a jednu z hlavních příčin eutrofizace vody. Pětileté období sucha v České republice výrazně umocnilo nežádoucí účinky fosforu na vodní ekosystémy. Tato situace však přináší i řadu příležitostí.

Problematice fosforu se budou věnovat přední čeští a rakouští odborníci z oblasti vodního hospodářství, zemědělství a životního prostředí na konferenci „Fosfor – aktuální otázky a řešení“. Ta se uskuteční 14. 5. v hotelu Rakovec v Brně. Na konferenci, kterou organizuje státní podnik Povodí Moravy, nebudou chybět zástupci univerzit a odborných institucí, jaké jsou např. Vienna University of Technology, University of Natural Resources and Life Sciences, European Sustainable Phosphorus Platform, státních podniků Povodí, Akademie věd ČR, České fosforové platformy a dalších.

Lidstvo si velmi pozvolna začíná uvědomovat, že známé zdroje fosforu budou brzy vyčerpány. Poté ho v půdě bude méně a méně. Podle výpočtů bude Země bez fosforu schopná uživit pouze jednu miliardu obyvatel. Na čistírnách odpadních vod v současnosti dokážeme fosfor srážením eliminovat a vyhodit. Jenže je nezbytné ho umět zachytit a vrátit zpět do výroby a zemědělství. Hlavními tématy budou nejen otázky vztahu fosforu, zemědělského hospodaření a nakládání s potravinami, ale také způsoby efektivnějšího a šetrnějšího nakládání s fosforem s cílem omezit jeho emise. Na některých příkladech budou představeny také možnosti recyklace fosforu.

Tato akce je v rámci projektu „Udržitelné hospodaření s fosforem“ kofinancována z Evropského fondu pro regionální rozvoj, Interreg V-A Rakousko-Česká republika. Projektovým partnerem pro Povodí Moravy, s. p. je Úřad zemské vlády Dolního Rakouska – Odbor vodohospodářský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…