Povodí Moravy: Kácení stromů v Olomouci je dokončeno, kmeny tvoří broukoviště

19.10.2017 9:10

Kácení dřevin v místě výstavby II. B etapy protipovodňové ochrany centra Olomouce je dokončeno. Větší část pokácených kmenů byla přemístěna do lokality Černovírského lesa, kde tvoří broukoviště, jako kompenzační opatření k ochraně hmyzu.

Povodí Moravy: Kácení stromů v Olomouci je dokončeno, kmeny tvoří broukoviště
Foto: Povodí Moravy
Popisek: Povodí Moravy

V pátek 13. října dokončilo Povodí Moravy kácení dřevin v místě připravovaných opatření. To trvalo dva týdny a po celou dobu dohlížel na jeho průběh odborný biologický dozor, který zajistil, aby nedošlo k ohrožení volně žijících ptáků, netopýrů a hmyzu.

Větší část pokácených kmenů, které byly uznané jako biologicky hodnotné pro saproxylofágní hmyz, přemístilo Povodí Moravy na tři lokality v Černovírském lese. Následným vertikálním i horizontálním rozmístěním kmenů vznikla broukoviště. „Lokality pro umístění broukovišť byly vybrány na základě monitoringu Hnutí Duha Olomouc a musely splňovat několik kritérií. Například být ve vlastnictví Statutárního města Olomouce, nacházet se v blízkosti lesa nebo přímo uvnitř lesa, být větší část dne na přímém slunci a navíc by v blízkosti broukovišť měly být zaznamenány pobytové znaky cílových druhů, jako jsou jejich larvy nebo dospělci,“ vysvětluje generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák. Broukoviště jsou dostupná veřejnosti a do konce roku by u nich měly být umístěny informační tabule.

Z hlediska zdravotního stavu pokácených dřevin byl u převážné části stromů zjištěn velmi špatný stav, který by musel být v nejbližších letech řešen buďto radikálním ořezem nebo pokácením.

Pokácené stromy nahradí po dokončení protipovodňové ochrany nová výsadba. Ta zahrnuje 68 stromů a 315 m² keřové plochy dle projektu „Ozelenění ulic Nábřeží a Blahoslavova“, který zpracovala společnost Zahrada Olomouc. Projekt má za cíl zpřístupnit prostor veřejnosti a vytvořit nová odpočinková místa u řeky.

Kácení 55 dřevin a 8 skupin keřů o rozloze 370 m² v ulici Blahoslavova a v okolí mostů přes Moravu na ulici Komenského a Masarykova bylo prvním krokem realizace II. B etapy protipovodňových opatření. Na kácení navážou přípravné práce, jako je například vybudování lávky pro pěší vedle mostu Komenského, geotechnický průzkum a logistická příprava. Samotná výstavba začne na jaře, jakmile to klimatické podmínky dovolí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…