Povodí Moravy: Na jednání v Olomouci zajímala obyvatele bezpečnost a průběh prací

14.12.2018 22:26

Povodí Moravy představilo obyvatelům Olomouce aktuální vývoj při výstavbě protipovodňové ochrany (PPO) města. V aule pedagogické fakulty odpovídali zástupci města i státního podniku na dotazy, týkající se stavby. Na dvouhodinové informační setkání dorazilo několik desítek obyvatel.

Povodí Moravy: Na jednání v Olomouci zajímala obyvatele bezpečnost a průběh prací
Foto: Povodí Moravy
Popisek: Povodí Moravy

Informační setkání, kterého se zúčastnil primátor Olomouce Miroslav Žbánek, generální ředitel Povodí Moravy, s. p. Václav Gargulák a další zástupci města, investora a zhotovitele, se uskutečnilo v úterý 11. 12. Zástupci města i Povodí Moravy, s. p. na něm informovali obyvatele Olomouce nejen o současné situaci, zabezpečení budov a harmonogramu výstavby, ale také o významu probíhající 2. B etapy pro komplex PPO Olomouce a o některých komplikacích, které stavbu provázejí. Setkání s lidmi žijícími v okolí Moravy svolal primátor Žbánek, který chce podobná setkání iniciovat pravidelně tak, aby měli obyvatelé Olomouce potřebné informace o stavbě.

„V tuto chvíli probíhá pro obyvatele, kteří žijí v blízkosti stavby, nepříjemná fáze, kdy je vše rozbagrované a všude je bláto. V průběhu příštího roku se situace začne lepšit, začne se rýsovat podoba nábřeží a dokončí se most na ulici Komenského. V dlouhodobější perspektivě je třeba navíc počítat s tím, že poroste hodnota všech domů, které jsou nyní stavbou dotčeny, protože budou nejen chráněny před povodněmi, ale budou ležet ve velmi atraktivní lokalitě na jednom z nejkrásnějších nábřeží v republice,“ vysvětlil Václav Gargulák.

Od počátku stavby dělníci udělali o více než 30 mil. Kč prací více, než s čím počítal původní plán. Práce na řadě objektů tedy probíhají rychleji, než bylo v původně v plánu. Za posledních devět měsíců došlo k umístění 250 pilot, odvezeno bylo více než 58 tis. m3 zeminy, provedeno bylo 3063 m2 těsnících stěn a 750 m2 štětových stěn. Zatímco původní plán investic předpokládal do konce roku 2018 s částkou 125 mil. Kč, ve skutečnosti byly učiněny práce do listopadu 2018 v hodnotě 157 mil. Kč.

Obyvatele Olomouce zajímalo především zabezpečení domů. K tomu nechalo Povodí Moravy, s. p. učinit nejen několik odborných posudků, průzkumů a posouzení, ale v místě stavby probíhá nepřetržitý geotechnický monitoring. Statiku budov 24 hodin denně sledují stovky terčů, deformetrů a měřících destiček, které měří stav trhlin, náklony i vibrace. Dosavadní měření nezaznamenala žádný negativní vliv probíhající stavby na bezpečnost obyvatel, žijících v blízkosti staveniště, ani jejich majetku. Samotný monitoring navíc bude probíhat ještě 3 roky po dokončení PPO. 

Veřejné informační schůzce předcházela prohlídka stavby PPO. Primátor společně s dalšími zástupci Olomouce, Povodí Moravy, s. p. a zhotovitele zkontroloval průběh stavby a nechal se informovat o průběhu prací. Přestože kvůli archeologickým nálezům na místě staveniště a komplikacím s neexistující projektovou dokumentací k původnímu mostu na ulici Komenského dochází k dílčím zpožděním, daří se zatím harmonogram plnit.

Hlavní stavební práce na mostu začaly 3. 4. 2018, od července pak došlo k uzavření a postupné demolici mostu na ulici Komenského. Hlavní stavební práce na mostu by tak měly být hotové v původně avizovaném termínu, tedy v září 2019. Stavba ochrání před povodněmi 30 tisíc obyvatel a majetek v hodnotě 2 miliardy Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…