Povodí Moravy: Projekt DANUBE FLOODPLAIN sníží povodňové riziko v povodí Dunaje

03.03.2019 19:04

Němečtí, čeští a slovenští partneři projektu DANUBE FLOODPLAIN se dne 31. 1. 2019 účastnili jednodenního setkání zainteresovaných subjektů spojeného s workshopem zaměřeným na ekosystémové služby.

Povodí Moravy: Projekt DANUBE FLOODPLAIN sníží povodňové riziko v povodí Dunaje
Foto: Povodí Moravy
Popisek: Povodí Moravy

Setkání se uskutečnilo v prostorách Výskumného ústavu vodného hospodárstva v Bratislavě. Na meetingu byli přítomni odborníci z řad Ministerstva zemědělství, Lesů ČR, starostové obcí, Agentury ochrany přírody a krajiny, CHKO Záhorie, Českého rybářského svazu a další. Povodí Moravy s.p. jako jeden z 22 projektových partnerů Danube Floodplain společně se třemi slovenskými projektovými partnery – Slovenský vodohospodárský podnik, štátny podnik, Výskumný ústav vodného hospodárstva a Global Water Partnership Central and Esatern Europe, zajistili organizační průběh i náplň setkání.

V dopoledních hodinách probíhalo seznámení zainteresovaných subjektů s projektem, s oblastí řeky Morava, dále byl představen návrh záplavových území na slovenské části řeky Dunaj a prezentace pilotní oblasti soutoku řek Morava a Dyje. V odpoledních hodinách se konal interaktivní workshop s tématem hodnocení ekosystémových služeb. Účastníci byli rozděleni do tří skupin dle náhodného výběru a společně pracovali na charakteristice ekosystémových služeb v dané lokalitě. Své poznatky zaznamenali na mapový podklad a pracovních listů, které budou dále zpracovávány.

Cílem setkání bylo především seznámit zainteresované subjekty s projektem, získat povědomí o jejich postoji a zpětnou vazbu vůči projektu Niva Dunaje, což se bez pochyby podařilo.

Projekt Danube Floodplain je implementovaný v rámci mezinárodní spolupráce programu Interreg-Dunajský nadnárodní program a účastní se ho celkem 22 institucí z 10 různých zemí povodí Dunaje. Jeho hlavním cílem je snížení povodňového rizika prostřednictvím záplavových území. Jedním z pilotních území je i oblast řeky Morava. Očekávanými výstupy a tedy i prostředky pro naplnění cíle jsou:

  • Příručka o renaturaci a ochraně říčních niv v povodí Dunaje, zaměřená především pro vodohospodářské pracovníky.
  • Strategické pokyny pro řízení udržitelných říčních niv Dunaje, obsahující klíčový manuál pro širší veřejnost.
  • Plán povodí Dunaje obsahující dohodnuté následné kroky k realizaci projektů v oblasti říčních niv.

Celková výše financování projektu činí 3,67 milionu EUR. Z této částky je 151 tisíc EUR určeno pro pilotní oblast řeky Moravy na území České republiky.

Bližší informace naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…