Povodí Moravy: Provoz srážedel fosforu podpořil kraj i obce v okolí Plumlovské přehrady

01.11.2017 21:08

Projekt Povodí Moravy, s.p. s názvem Opatření na zlepšení jakosti vody VD Plumlov podpořili v letošním roce souhrnnou částkou přesahující 445 tisíc korun Olomoucký kraj a sedm obcí v okolí nádrže. Poskytnuté dotace jsou stejně jako v minulých letech použity na financování provozu srážedel fosforu na jednotlivých přítocích do Plumlovské přehrady.

Povodí Moravy: Provoz srážedel fosforu podpořil kraj i obce v okolí Plumlovské přehrady
Foto: Povodí Moravy
Popisek: Povodí Moravy

Projekt zahrnuje celkem čtyři stanice, ve kterých je v závislosti na průtoku dávkován koagulant, síran železitý, který omezuje přísun živin do vodní nádrže. Obsluhu a údržbu těchto stanic zajišťuje již pátým rokem Povodí Moravy. „Díky instalaci srážedel jsme mohli v srpnu 2013 zahájit napouštění nádrže novou vodou zbavenou fosforu, což bylo pro celý projekt velkým přínosem,“ říká generální ředitel PM Václav Gargulák.

Přestože je chemické srážení fosforu na přítocích do přehrady poměrně účinné, řeší pouze důsledky znečištění vodních toků splaškovými vodami. „Je nutné zdůraznit, že srážedla nemohou dlouhodobě nahrazovat kvalitní čištění odpadních vod v obcích nad Plumlovskou přehradou. Velmi si proto cením zodpovědného přístupu obce Vícov, která zajistila kvalitní čištění odpadních vod včetně zapojení třetího stupně technologického čištění právě pro odstranění dusíku a fosforu,“ dodal Gargulák.

Povodí Moravy, s.p. realizovalo řadu opatření v povodí nádrže Plumlov, zejména technických opatření na Plumlovské přehradě, Podhradském rybníku a Bidelci. Vybudovány tak byly například mokřady a sedimentační nádrže na Podhradském rybníku i přehradě Plumlov a dokončena byla také výstavba nádrže na Čubernici. Technická opatření na kanalizacích a ČOV doplní i dokončení komplexních pozemkových úprav v jednotlivých katastrech a správná zemědělská praxe.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…