Povodí Moravy: Reakce na informace o redukci ochranných pásem

15.03.2017 21:09

Ochrana vodních zdrojů je v posledních letech, kdy země citelně vnímá dopady sucha, ještě důležitější, než tomu bylo v minulosti. Povodí Moravy, s.p. žádný návrh na redukci ochranných pásem nepřipravuje.

Povodí Moravy: Reakce na informace o redukci ochranných pásem
Foto: Povodí Moravy
Popisek: Povodí Moravy

Jihlavský deník 15.3. uveřejnil v článku Vyhláška k ochraně Želivky budí rozpaky citaci vysočinského radního Martina Hyského, ve které říká: "Kvalitní a čistá voda je určitě prioritou, ale Povodí Moravy, spravující například nádrže Hubenov, Vír a Mostiště a řídící se stejnými předpisy naopak ochranná pásma kolem vodních děl redukuje." Uvedené tvrzení není pravdivé. Povodí Moravy, s.p. v posledních letech žádná ochranná pásma vodních zdrojů neredukovalo. Ochrana vodních zdrojů je v posledních letech, kdy země citelně vnímá dopady sucha, ještě důležitější, než tomu bylo v minulosti. Z tohoto důvodu Povodí Moravy, s.p. ani žádný návrh na redukci ochranných pásem nepřipravuje.

Ochranná pásma vyhlášená kolem roku 1986 zahrnovala celé povodí vodárenských nádrží, protože legislativa v té době nezajišťovala dostatečnou ochranu vodního zdroje. Po roce 1989 došlo k zpřísnění legislativy především v oblasti životního prostředí a bylo tak možné režim v některých oblastech uvolnit. Pokud však dochází ke zhoršení jakosti a zdravotní nezávadnosti vodního zdroje, jsou správci nuceni přistoupit k rozšíření ochranných pásem či zpřísnění režimu v povodí vodárenských nádrží.

Současně je potřeba doplnit, že VD Švihov na řece Želivce se nenachází na území ve správě Povodí Moravy, s.p., nádrž spravuje Povodí Vltavy, s.p.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…