Povodí Moravy dokončuje optimalizaci Dolanského potoku

24.08.2018 15:47

I v zastavěných částech obcí se dají realizovat šetrné opravy vodního toku a využít moderní prvky. Příkladem je optimalizace Dolanského potoku v Dolanech na Olomoucku, ve kterém Povodí Moravy, s. p. odtěžilo nánosy a vytvořilo kynetu, ve které se bude koncentrovat průtok při nižších stavech. Práce trvaly čtyři měsíce a přišly na přibližně 2,5 mil. Kč.

Povodí Moravy dokončuje optimalizaci Dolanského potoku
Foto: Povodí Moravy
Popisek: Povodí Moravy

V květnu 2018 zahájilo Povodí Moravy, s. p. tzv. optimalizaci vodního toku Dolanský potok. Ta spočívala především v odtěžení nánosu, stabilizaci berem a vytvoření prostoru pro tzv. kynetu. Díky úpravám ve stávajícím korytě toku dochází při nízkých průtocích k soustředění průtoku do kynety a tím k omezení zanášení toku sedimenty. Jedná se o opatření v korytě vodního toku v intravilánu obce, kde není možné kvůli okolní zástavbě koryto potoka rozšiřovat či renaturalizovat, nicméně zvoleným řešením úpravy koryta toku je podpořena snaha přiblížit se přírodnímu stavu, který eliminuje pravidelné zanášení koryta vodního toku usazeninami a zároveň umožní snadnější údržbu vodního toku díky zpevněným bermám.

Optimalizace Dolanského potoku proběhla jak v úseku s opěrnými zdmi, tak v úseku s lichoběžníkovým profilem koryta, kde se nachází soustava čtyř stupňů s vývary. I ty byly v rámci celé akce vyčištěny od sedimentů. Poškozená dlažba byla opravena doplněním chybějících kamenů a přespárováním.

Stavební akce s názvem „Dolanský potok, Dolany – optimalizace toku“ se uskutečnila v rámci dotačního programu 129 290 „Podpora opatření na drobných vodních tocích a malých vodních nádržích“ se spoluúčastí Povodí Moravy, s. p.

Ve stejném duchu – vytvoření kynety ve stávajícím korytě toku, pomocí níž dochází při nízkých stavech k soustředění průtoku a tím k omezení zanášení toku sedimenty – byla v roce 2017 realizována např. optimalizace koryta vodního toku Blata v Senici na Hané, nebo toku Mřenka v obci Palačov.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

19:15 JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

“Na čem nám ujíždějí sousedé” bylo tématem 8. ročníku největší konference cestovního ruchu v České r…