Povodí Moravy podepsalo s Brnem memorandum k PPO

26.06.2016 10:34

Obyvatelé Brna se dočkají ochrany před velkou vodou. Povodí Moravy, s.p. to společně s městem Brnem stvrdilo podpisem memoranda. Na Svratce a Svitavě vznikne komplex protipovodňových opatření, které zvýší ochranu města až na úroveň průtoku stoleté vody.

Povodí Moravy podepsalo s Brnem memorandum k PPO
Foto: Povodí Moravy
Popisek: Povodí Moravy

Smlouvu podepsal generální ředitel Povodí Moravy Jan Hodovský a primátor města Brna Petr Vokřál 22. června přímo na brněnském magistrátě. Následovalo jednání obou stran a první kroky vedoucí k realizaci protipovodňové ochrany. „S panem primátorem jsme se dnes domluvili, že v následujících dnech ustanovíme pracovní skupinu, která bude sloužit jako koordinační orgán všech aktivit. V nejbližší době projednáme obsah jednotlivých realizačních etap, harmonogram přípravy, konkrétní technické řešení dílčích opatření a jejich případné změny,“ vysvětluje Jan Hodovský.

Opatření ochrání většinu zástavby v Brně a Modřicích. V průběhu realizace protipovodňových opatření dojde k rozšíření a uvolnění říčního koridoru a modulaci břehů. Komplex protipovodňových opatření zahrne zkapacitnění jezů na Svitavě a Svratce a dojde k odsazení liniových ohrázování obou řek. V centru města vznikou náplavky. „Brno se může těšit na moderní komplex protipovodňových opatření, který bude důkazem toho, že ochranu obyvatel před velkou vodou lze zkombinovat s moderním architektonickým řešením a s přírodě blízkými opatřeními. Součástí opatření budou náplavky a propojení s infrastrukturou, které ocenění především obyvatelé a návštěvníci města,“ popisuje Jan Hodovský.

V první řadě dojde k zajištění majetkových práv pozemků, které budou jednotlivými opatřeními dotčeny. Povodí Moravy i město proto zahájí aktivní kroky k majetkoprávnímu vypořádání pozemků dotčených navrhovanými protipovodňovými opatřeními. Ty zůstanou v jejich vlastnictví a správě. V rámci spolupráce navrhnou jednotlivým městským částem zapojení do procesu příprav ochrany města před povodněmi.

Výstavba ochrany města před povodněmi bude probíhat na 19 kilometrovém úseku Svratky, desetikilometrovém úseku Svitavy a přibližně 1,5 kilometru Leskavy. Předpokládaná výše investic jsou 4 miliardy Kč. Financování příprav a realizace protipovodňových opatření pokryjí především zdroje státního rozpočtu (zejména dotační program 129 260 „Podpora prevence před povodněmi III“), zdroje operačních programů (zejména OPŽP) a vlastní zdroje města Brna a Povodí Moravy.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: V domovech pro lidi s duševním onemocněním nebo závislostí převládají potřeby zařízení nad potřebami klientů

22:17 Ombudsman: V domovech pro lidi s duševním onemocněním nebo závislostí převládají potřeby zařízení nad potřebami klientů

Návštěvy pracovníků Kanceláře ombudsmana v domovech se zvláštním režimem ukázaly, že život tamních o…