Povodí Odry: Rozsáhlá rekonstrukce přehrady Šance pokračuje

21.04.2017 17:11

Převedení extrémních povodní to je důvod rozsáhle rekonstrukce vodního díla Šance na řece Ostravici, která byla zahájena v září 2015 s ukončením v červenci 2018. Celkové náklady na rekonstrukční práce se předpokládají ve výši 438,5 miliónů korun. Přehrada tak bude po rekonstrukci schopna utlumit až 10x větší povodeň než byla v roce 1997.

Povodí Odry: Rozsáhlá rekonstrukce přehrady Šance pokračuje
Foto: Povodí Odry
Popisek: Povodí Odry

„Během rekonstrukce se na pravém břehu postaví nový kapacitnější boční přeliv, skluz a vývar pro odvedení extrémního množství povodňové vody. Přehrada Šance bude schopna utlumit až 10x větší množství vody než protékalo řekou Ostravicí v roce 1997, kdy byl průtok klasifikován na více než tisíciletou vodu.  Dalším přínosem je zvýšení stability hráze přísypem vzdušného svahu s dostatečně mírným sklonem. Vybudování zmíněných stavebních objektů vyvolá na tomto vodním díle další stavební zásahy a úpravy, které spočívají ve změně umístění provozního střediska, úpravě komunikací a mostů,“ informoval generální ředitel státního podniku Povodí Odry Jiří Pagáč.

V současnosti je již vybudován nový bezpečnostní přeliv, železobetonový skluz je hotov z cca 90% včetně vybudované dělící stěny ve vývaru, která umožní práce na rozšíření levé strany vývaru s novým napojením na koryto toku. Zároveň se upravuje svah patky přísypu do projektovaného tvaru s osazováním měřících zařízení.

V letošním roce budou dokončeny zejména všechny betonové konstrukce ve skluzu a vývaru, oba mosty na koruně a u vývaru, z větší části provedeny práce na nové koruně hráze, proběhne rekonstrukce odběrné věže, bude provedena hrubá stavba nového provozního zařízení a dotěsnění injekční clony vodního díla.

Stavba je financována ministerstvem zemědělství v rámci dotačního programu „Podpora prevence před povodněmi III.“

„Již v roce 2013 byla pro zlepšení bezpečnosti hráze vybudována odvodňovací štola, která zachytí vody přitékající pod povrchem do profilu hráze z masivu Smrku. Ražená drenážní štola doplněná svislou šachtou včetně soustavy drenážních prvků je umístěna v levém svahu pod hrází. Běžně je štolou odváděno cca 3-5 litrů vody za sekundu a v případě extrémních srážek se však může jednat až o 150 l/s. Součástí prací s náklady ve výši cca 43,8mil. Kč byla obnova injekční clony v levém zavázání hráze,“ doplnil ředitel závodu Frýdek – Místek Dalibor Kratochvíl.

Rekonstrukce vodního díla Šance je v průběhu stavby trvale sledována a kontrolována. Dosavadní měřeními technicko-bezpečnostního dohledu (TBD) nebyly zjištěny negativní a neočekávané vlivy stavby. Mezní hodnoty nebyly na žádném zařízení TBD dosaženy.

Přehrada Šance byla předána do užívání v roce 1969. Jedná se o víceúčelové vodní dílo. Prioritním účelem je dodávka surové vody pro úpravnu na vodu pitnou a nalepšování průtoků za nízkých stavů

v řece Ostravici pod přehradou. Významnou funkcí je transformace povodňových průtoků, a tím povodňová ochrana sídel na řece Ostravici. Na nádrži je provozován účelový chov ryb pro podporu jakosti vody v nádrži. Vodárenská nádrž Šance se řadí spolu s nádrží Morávka k nejkvalitnějším vodním zdrojům v České republice a umožňuje produkci pitné vody, která svou jakostí trvale vyhovuje nárokům kladeným na kojeneckou vodu.

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

LIBERTY Ostrava: Restrukturalizační plán byl schválen valnou většinou věřitelů

11:08 LIBERTY Ostrava: Restrukturalizační plán byl schválen valnou většinou věřitelů

Věřitelé společnosti LIBERTY Ostrava schválili restrukturalizační plán, pro který hlasovalo více než…