Povodí Odry dokončilo opravu spádových stupňů na Stonávce

02.06.2016 8:45

Dokončením rozsáhlé opravy dvou zdevastovaných spádových stupňů na vodním toku Stonávka v Třanovicích, říční km 22,256–22,658 dojde ke stabilizaci nivelety dna toku Stonávka a k zajištění prevence závažných škod na majetku obyvatel v oblasti.

Povodí Odry dokončilo opravu spádových stupňů  na Stonávce
Foto: Povodí Odry
Popisek: Povodí Odry

Celkově se podařilo oba objekty opravit zhruba za 9 mil. Kč bez DPH. Opravu poškozených objektů zajišťoval státní podnik Povodí Odry.

Oprava druhého spádového stupně probíhala od loňského podzimu a přišla státní podnik Povodí Odry zhruba na 5,9 mil. Kč bez DPH. Zhotovitelem stavby byla na základě výběrového řízení společnost POHL cz, a.s. „Zatímco první spádový stupeň jsme opravili již v letech 2013 až 2014, nyní jsme dokončili opravu druhého stupně v říčním kilometru 22,658, která započala loni v září. Díky příznivému počasí se nám podařilo opravu dokončit se čtyřměsíčním předstihem,“ říká investiční referent státního podniku Povodí Odry Leoš Kessler a vysvětluje, v čem oprava konkrétně spočívala: „Původní prefabrikovaný stupeň je nahrazen novou železobetonovu konstrukcí s pohledovými plochami obloženými kamenem. Přelivná hrana je obložena žulovými deskami se zaoblenou hranou, ty jsou ukotveny do tělesa stupně ocelovými kotvami. Křídla stupně jsou zavázána do rostlého terénu. Výška stupně činní 0,98 metru. Vývar stupně, jehož hloubka činí 1,00 metr, opevňuje lomový kámen. Boky a práh vývaru ohraničují betonové zídky. Dno toku v nadjezí a podjezí je opevněno kamenným záhozem a kamenná dlažba opevňuje břehy v rozsahu stupně. Přechod na stávající břehy je řešen kamennou rovnaninou.“

Cílem celé akce bylo opravit a uvést do původního stavu silně degradované spádové stupně, které již byly v havarijním stavu, včetně podélného opevnění toku v jejich blízkosti. Realizace záměru byla nutná v zájmu prevence závažných škod na majetku. Dokončením této rozsáhlé akce dojde ke stabilizaci nivelety dna toku Stonávka. Celkově se podařilo oba objekty opravit za zhruba 9 mil. Kč bez DPH.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

19:15 JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

“Na čem nám ujíždějí sousedé” bylo tématem 8. ročníku největší konference cestovního ruchu v České r…