Povodí Ohře: Možné zvýšení ceny povrchové vody? Důvody?

12.08.2016 13:54

Cenu vody lze v různých situacích vnímat různě. Někdy má hodnotu nevyčíslitelnou, jindy zase jasně stanovenou. Cenou povrchové vody se rozumí vodním zákonem stanovená platba za odběr povrchové vody, tedy té, která se nachází na povrchu země ať v jezerech, rybnících, nebo v řekách a potocích.

Povodí Ohře: Možné zvýšení ceny povrchové vody? Důvody?
Foto: Povodí Ohře
Popisek: Povodí Ohře.

Získané finanční prostředky pak slouží ke správě povodí, vodních toků a ke správě státního vodohospodářského majetku. Jedním ze subjektů spravujících povodí, vodní toky a státní vodohospodářský majetek je i státní podnik Povodí Ohře.

Platby za odběr povrchové vody tvoří u Povodí Ohře v běžném roce přibližně 75 % příjmů podniku. Ostatní, a to nepostradatelnou, část příjmů, kryje Povodí Ohře zejména z tržeb z výroby elektrické energie.

„Cena povrchové vody v regionu státního podniku Povodí Ohře je v roce 2016 stanovena ve výši 4,69 Kč/m3, přičemž tato částka nepokrývá všechny oprávněné náklady na správu povodí a správu vodních toků, přehrad, jezů i dalšího státního vodohospodářského majetku,“ uvádí Jiří Nedoma, generální ředitel Povodí Ohře.

Významnou část těchto nákladů dosud podnik kryl z výnosu z provozu malých vodních elektráren. Na základě důsledků legislativního chaosu v problematice podpory obnovitelných zdrojů ale došlo na počátku roku 2016 k zastavení výplaty podpory některým již rekonstruovaným malým vodním elektrárnám, a to přesto, že jim byla podpora v minulých letech v souladu s rozhodnutím Evropské komise vyplácena a pro letošní rok pro ně existuje platné cenové rozhodnutí ERÚ.

„S tímto postupem nesouhlasíme a ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství i s dalšími subjekty činíme všechny dostupné kroky, abychom dosáhli nápravy. V letošním roce jsme ještě schopni všechny tyto ztráty, které činí více než 130 mil. Kč, pokrýt z našich vnitřních zdrojů a nepřenášíme je do odběratelské sféry. To však nemůžeme zajistit trvale,“ pokračuje Nedoma.

Řešení složité situace s podporou obnovitelných zdrojů energie v případě MVE leží vyloženě v legislativní oblasti a je v rukách státních orgánů. Nelze proto zaručit, že bude možné nastavit i pro další roky, včetně roku 2017, ceny povrchové vody v obdobných relacích jako v minulosti.

„Předběžně se ceny povrchové vody mohou pro rok 2017 zvýšit skokově o více než 20 % a předpokládáme, že se budou pohybovat v intervalu 5,60 - 5,80 Kč/m3. Přesnou cenu budeme schopni odpovědně říci v říjnu tohoto roku,“ dodal Nedoma. Navýšení ceny povrchové vody přibližně o 1 Kč/m3 by se mohlo projevit v ceně vodného a stočného pro koncové spotřebitele, čili běžné domácnosti, stejnou částkou. Pokud by ale pro rok 2017 nastalo zvýšení ceny vodného o více než přibližně 1 Kč/m3, pak takové zvýšení ceny nelze zdůvodnit uvedeným nutným zvýšením ceny povrchové vody. 

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

16:05 Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

Téměř půl tuny drůbežího masa a mořských plodů přepravovaných v nevhodných podmínkách objevili ústeč…