Povodí Vltavy dokončilo opravu plavební komory Modřany

26.12.2018 11:58

Důležitý prvek na Vltavské vodní cestě, plavební komora vodního díla Modřany v Praze, se dočkal opravy horních vrat komory, která byla hrazena z prostředků Státního fondu dopravní infrastruktury ve výši 6,1 mil. korun.

Povodí Vltavy dokončilo opravu plavební komory Modřany
Foto: Povodí Vltavy
Popisek: Povodí Vltavy

Práce trvaly od března letošního roku a spočívaly v opravě horních vrat plavební komory Modřany. Jedná se o poklopová ocelová vrata Čábelkova typu o váze 36 t, která byla v nepřetržitém provozu od doby uvedení vodního díla do funkce, tj. cca od roku 1986.

Vrata byla kompletně odstrojena a vyjmuta z ohlaví plavební komory, aby bylo možné provést opravu ložisek uložených ve zdech plavební komory. Vlastní těleso vrat bylo staticky přepočteno, dodatečně vyztuženo, byla opravena dílčí poškození konstrukce vrat a kompletně obnoveny povrchové ochrany. Dále byla provedena repase výsuvných čepů vrat, byla opravena ložiska vrat, opraveny příruby, těsnění a aretační čepy.

Součástí této technologické opravy byla rovněž oprava poškozených betonových konstrukcí mezivratí horních vrat a těsnícího prahu. Následně byla opravená vrata osazena zpět do plavební komory, připojena k ovládacímu hydromotoru, odzkoušena a uvedena do provozu . Tato oprava významně prodlužuje životnost vrat komory i funkčnost celého vodního díla Modřany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…