Požár Historické budovy Národního muzea

12.02.2016 18:12

V pátek 12. 2. 2016 v ranních hodinách vypukl požár v podstřeší Historické budovy Národního muzea. Hasičský záchranný sbor obdržel hlášení o požáru v 1.32, u požáru zasahovalo 20 jednotek hasičů a pod kontrolu se dostal ve 3.25. K monitoringu situace byl přivolán i policejní vrtulník. Požár vypukl v podstřeší budovy.

Požár Historické budovy Národního muzea
Foto: Národní muzeum
Popisek: Národní muzeum

Na místo se okamžitě dostavil generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš a stal se členem štábu velitele zásahu. Historická budova Národního muzea je naštěstí vyklizená a předaná stavebním firmám, nedošlo tak k žádným škodám na sbírkách. „Škody budeme průběžně vyčíslovat a uplatňovat je vůči zhotoviteli stavby, který za budovu nese odpovědnost. Moje veliké poděkování patří Hasičskému záchrannému sboru Hl. M. Prahy, zásah hasičů byl naprosto profesionální, rychlý a zabránil mnohem větším škodám na této národní kulturní památce," říká k tomu Michal Lukeš. Příčinou požáru byla pravděpodobně činnost související se stavební činností při generální rekonstrukci muzea. Přesné příčiny vyšetřuje Policie ČR a Hasičský záchranný sbor ČR. Během požáru nedošlo k žádným zraněním, jeden z členů ostrahy staveniště se nadýchal kouře a byl preventivně převezen do nemocnice k ošetření.

Budova je vyklizená, nenachází se v ní žádné sbírky ani další majetek. Na jaře 2015 byla budova předána zhotoviteli stavby sdružení M-P-I, skládající se z firem Metrostav, Průmstav a Imos. Sdružení nese plnou odpovědnost za průběh stavby, bezpečnost práce a dodržování požárních předpisů. Škody budou postupně vyčíslovány a uplatňovány směrem ke zhotoviteli stavby. Na základě podmínek stanovených Národním muzeem byl zhotovitel stavby povinen uzavřít pojistku na 1 miliardu Kč.

Dopad na průběh stavby a harmonogram rekonstrukce bude upřesněn po přesném zjištění škod.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…