Pozitivní trend našeho zemědělského zahraničního obchodu pokračuje

12.02.2016 21:15

Agrární zahraniční obchod loni vzrostl na historické maximum. Jeho obrat stoupnul z 380 miliard korun v roce 2014 na 420 miliard v roce 2015.

Pozitivní trend našeho zemědělského zahraničního obchodu pokračuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo zemědělství

Znamením dobré kondice českého zemědělství je také údaj o postupně klesajícím saldu, které loni dosáhlo záporné hodnoty 18, 4 miliardy, zatímco rok před tím to bylo ještě více než mínus 19,7 miliardy korun, což je pokles přibližně o 6,5 %.

„Už předběžné čtvrtletní výsledky ukazovaly, že půjde o dobrý rok, což se nakonec potvrdilo. Pokud dokážeme produkovat dobré zboží, umíme exportovat naše potraviny. Ale i český trh stále nabízí nevyužité možnosti, proto by se naši zemědělci a potravináři měli zaměřovat i na něj, abychom nejen více exportovali do zahraniční, ale také méně dováželi,“ řekl ministr Marian Jurečka.

Ve srovnání s předešlými léty stoupal loni dovoz i vývoz, přičemž dovoz rostl už pátým rokem za sebou rychleji než dovoz. Právě to je důvodem, proč se snížil schodek agrárního zahraničního obchodu až na loňských 18, 4 miliardy korun, což je nejnižší hodnota od roku 2000.

Konkrétně se loni vyvezly z ČR zemědělské výrobky v hodnotě přibližně 201 miliard korun (v roce 2014 to bylo zhruba za 180,2 miliardy). Vývoz tak ve srovnání s předloňskem vzrostl o 11, 5 %. Dovoz dosáhl 219,4 miliard (v roce 2014 se blížil hodnotě 200 miliard korun).

K nejvíce exportovaným položkám patřily například pšenice, káva, cigarety, přípravky k výživě zvířat, pekařské zboří, čokoláda a pivo. Nejčastěji se dováželo třeba vepřové maso, pekařské zboží, káva, čokoláda, sýry, víno, rajčata nebo limonády.

Český zahraniční obchod se zemědělskými produkty a potravinami tak dokázal dobře fungovat i v situaci, kdy je trh silně ovlivňuje přetrvávající ruský zákaz dovozu jídla z EU a dravější konkurence zboží z ostatních zemí Evropské unie.

Agrární vývoz směřoval především na Slovensko (23,6 %), do Německa (20,1 %), Polska (11,3 %), Itálie (6,6 %), Rakouska (6,1 %), Maďarska (4,1 %), Francie (3,5 %) a Velká Británie (2,9 %). Meziročně se hodnota vývozu zvýšila větší či menší měrou do všech těchto zemí. Český agrární dovoz pocházel zejména z Německa (20,9 %), Polska (19,0 %), Nizozemska (7,2 %), které se posunulo před do té doby třetího nejvýznamnějšího dodavatele Slovensko (6,8 %), z Itálie (5,5 %), Španělska (5,2 %), Maďarska (3,7 %), Rakouska (3,6 %) a Francie (3,2 %).

Tabulka – Vývoj Agrárního zahraničního obchodu ČR v letech 2009 až 2015 (mld. Kč)

Výpočty jsou provedeny z nezaokrouhlených dat.

Zdroj: Databáze zahraničního obchodu ČSÚ, únor 2016

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

16:05 Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

Téměř půl tuny drůbežího masa a mořských plodů přepravovaných v nevhodných podmínkách objevili ústeč…