Pozitivní trend našeho zemědělského zahraničního obchodu pokračuje

12.02.2016 21:15

Agrární zahraniční obchod loni vzrostl na historické maximum. Jeho obrat stoupnul z 380 miliard korun v roce 2014 na 420 miliard v roce 2015.

Pozitivní trend našeho zemědělského zahraničního obchodu pokračuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo zemědělství

Znamením dobré kondice českého zemědělství je také údaj o postupně klesajícím saldu, které loni dosáhlo záporné hodnoty 18, 4 miliardy, zatímco rok před tím to bylo ještě více než mínus 19,7 miliardy korun, což je pokles přibližně o 6,5 %.

„Už předběžné čtvrtletní výsledky ukazovaly, že půjde o dobrý rok, což se nakonec potvrdilo. Pokud dokážeme produkovat dobré zboží, umíme exportovat naše potraviny. Ale i český trh stále nabízí nevyužité možnosti, proto by se naši zemědělci a potravináři měli zaměřovat i na něj, abychom nejen více exportovali do zahraniční, ale také méně dováželi,“ řekl ministr Marian Jurečka.

Ve srovnání s předešlými léty stoupal loni dovoz i vývoz, přičemž dovoz rostl už pátým rokem za sebou rychleji než dovoz. Právě to je důvodem, proč se snížil schodek agrárního zahraničního obchodu až na loňských 18, 4 miliardy korun, což je nejnižší hodnota od roku 2000.

Konkrétně se loni vyvezly z ČR zemědělské výrobky v hodnotě přibližně 201 miliard korun (v roce 2014 to bylo zhruba za 180,2 miliardy). Vývoz tak ve srovnání s předloňskem vzrostl o 11, 5 %. Dovoz dosáhl 219,4 miliard (v roce 2014 se blížil hodnotě 200 miliard korun).

K nejvíce exportovaným položkám patřily například pšenice, káva, cigarety, přípravky k výživě zvířat, pekařské zboří, čokoláda a pivo. Nejčastěji se dováželo třeba vepřové maso, pekařské zboží, káva, čokoláda, sýry, víno, rajčata nebo limonády.

Český zahraniční obchod se zemědělskými produkty a potravinami tak dokázal dobře fungovat i v situaci, kdy je trh silně ovlivňuje přetrvávající ruský zákaz dovozu jídla z EU a dravější konkurence zboží z ostatních zemí Evropské unie.

Agrární vývoz směřoval především na Slovensko (23,6 %), do Německa (20,1 %), Polska (11,3 %), Itálie (6,6 %), Rakouska (6,1 %), Maďarska (4,1 %), Francie (3,5 %) a Velká Británie (2,9 %). Meziročně se hodnota vývozu zvýšila větší či menší měrou do všech těchto zemí. Český agrární dovoz pocházel zejména z Německa (20,9 %), Polska (19,0 %), Nizozemska (7,2 %), které se posunulo před do té doby třetího nejvýznamnějšího dodavatele Slovensko (6,8 %), z Itálie (5,5 %), Španělska (5,2 %), Maďarska (3,7 %), Rakouska (3,6 %) a Francie (3,2 %).

Tabulka – Vývoj Agrárního zahraničního obchodu ČR v letech 2009 až 2015 (mld. Kč)

Výpočty jsou provedeny z nezaokrouhlených dat.

Zdroj: Databáze zahraničního obchodu ČSÚ, únor 2016

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…