Práce na IT systémech resortu MPSV pokračují podle plánu

04.11.2016 16:00

Ministerstvo práce a sociálních věcí úspěšně uplatňuje nové principy při zadávacích řízeních na ICT služby, tak aby byly transparentní, efektivní a provozně jednodušší. Zároveň se daří naplňovat základní strategický cíl IT projektů, tj. sledovat moderní trendy a více se přiblížit potřebám občanů.

Práce na IT systémech resortu MPSV pokračují podle plánu
Foto: Martin Kovář
Popisek: Budova MPSV

„Když jsme na MPSV před třemi lety nastoupili, bylo IT v žalostném stavu. Smlouvy byly nevyhovující či chyběly, nesmyslně se plýtvalo s finančními prostředky. Některé systémy neměly v pořádku smlouvy a jiné služby naopak byly nakoupeny dvakrát. Chyběla i strategie fungování a rozvoje IT po roce 2015,“ připomněla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. Audit ukázal, že se mrhalo prostředky v oblasti IT technologií, nebyly připravené ani rozpracované žádné zadávací dokumentace nezbytné pro chod rezortu a bylo nutné vypsat výběrové řízení v uplynulých dvou letech téměř na devadesát procent IT služeb.

Podle prvního náměstka ministryně Roberta Baxy, který má problematiku ICT na MPSV v gesci, muselo ministerstvo nejprve vyřešit tehdejší krizovou situaci, provést analýzu odebíraných služeb a návrh nutných opatření. „Analyzovali jsme omezení a právní rámec nutný k zajištění IT služeb po nezbytnou dobu v roce 2014 a realizovali zadávací řízení nutné pro zajištění služeb v roce 2014. Současně jsme na základě Strategie 2015+ zahájili projekt Integrovaného informačního systému resortu, jehož součástí je Jednotný informační systém práce a sociálních věcí,“ uvedl Robert Baxa. Nový je podle jeho slov i přístup k zadávacím řízením, kdy ministerstvo nastavuje jasné zadávací a smluvní podmínky, s cílem zajistit transparentní zadávací řízení pro odpovídající okruh potenciálních dodavatelů. Nové smlouvy obsahují plné vlastnictví autorských práv včetně zdrojových kódů i garance a sankční mechanismy pro případ neplnění smluv.

„Dá se říci, že Ministerstvo práce a sociálních věcí patří k jednomu z mála ministerstev, které se nezalekly různých nátlaků s cílem ponechání původních nepříznivých smluv, často několikrát prodlužovaných prostřednictvím značně nevýhodných jednacích řízení bez uveřejnění,“ řekla Michaela Marksová. MPSV je průkopníkem i v nastavení hodnotících kritérií, kdy v důsledku mediálního tlaku a opatrnosti úředníků je často používán pro IT zcela nevhodný režim pořizování těch nejlevnějších výrobků a služeb bez ohledu na obsah a kvalitu. „Díky důkladné přípravě, správně nastaveným parametrům zadávacích řízení a zdravé soutěži se daří i významně snížit náklady na IT. Například jen za současný provoz agendových systémů platí ministerstvo společnosti OKsystem v průměru půl miliardy ročně. Nově vysoutěžené smlouvy vzešlé z otevřených zadávacích řízení na informační systém zaměstnanosti a informační systém sociálních dávek budou mít roční náklady odhadem někde kolem sto milionů korun. To znamená výrazné zlevnění, které nám dále umožní dobře investovat do IT a přiblížit MPSV blíže občanům“, doplnila Michaela Marksová.

MPSV ani v současné době nezahálí, připravuje realizaci více jak 30 projektů ICT, například rezortní elektronickou spisovou službu, E-neschopenku či rezortní lékařskou posudkovou službu LPS. „Daří se nám budovat základní kompetenci rezortní architektury v MPSV, ÚP ČR a ČSSZ. Například revoluční projekt E-neschopenka přinese větší komfort pro pojištěnce a zaměstnavatele, neboť umožní jednoduché vystavení neschopenky prostřednictvím portálové služby, dojde k okamžitému přenosu údajů o pracovní neschopnosti na ČSSZ a údaje budou dostupné i pro zaměstnavatele na ePortále ČSSZ,“ doplnil Robert Baxa. I další připravovaný projekt Nový systém důchodových agend nabídne zlepšení poskytovaných služeb klientům, zejména zkrácení doby řízení, umožní centralizované i decentralizované zpracování důchodové agendy mimo pražské ústředí, bude možná elektronická výměna dat mezi evropskými nositeli pojištění. V současné době jsou aplikace závislé na hardwarové a softwarové platformě a výrobci, správa stávajícího systému je stále komplikovanější a nákladnější a systém neumí dostatečně rychle a pružně reagovat na změny. Z hlediska rozsahu se jedná o systém, který se dotýká každého občana České republiky a svým významem je srovnatelný s agendovými systémy sociálních dávek a zaměstnanosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…