Pracovní skupina k protiprávním sterilizacím zahájila svou činnost

07.05.2016 18:16

Tento týden v budově Úřadu vlády v ulici Vladislavova se poprvé sešla a jednala Pracovní skupina k protiprávním sterilizacím. Vznikla na základě usnesení Rady pro záležitosti romské menšiny, která patří do gesce ministra Dienstbiera, z 23. března 2016. Předsedkyně této pracovní skupiny Lucie Fuková představila členům skupiny, složené ze zástupců občanské společnosti, Úřadu vlády i příslušných ministerstev, možnosti alternativ dalšího postupu v dané problematice.

Pracovní skupina k protiprávním sterilizacím zahájila svou činnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Romka

Stížnostmi převážně romských žen, které byly sterilizovány hlavně za minulého režimu, aniž by k tomu daly řádně poučený souhlas, nebo byly k lékařskému zákroku donuceny hrozbou odebrání dětí nebo sociálních dávek, se zabýval už první ombudsman v roce 2005 Otakar Motejl.  Až o čtyři roky později v roce 2009 se těmto ženám omluvil kabinet Jana Fischera, ovšem bez možnosti finančního odškodnění. V roce 2015 proto navrhl ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier ve věcném záměru zákona odškodnit tyto ženy částkou 300 tisíc Kč.

Myšlenku zákona hájil ministr Dienstbier s poukazem i na to, že protiprávní sterilizace označil v roce 2011 za hrubé a systematické porušení lidských práv komisař pro lidská práva Rady Evropy Thomas Hammarberg, který vyzval českou vládu, aby věc napravila.  Zákon ale pro nedostatek politické vůle ve vládě neprošel.

Zástupce náměstkyně pro řízení Sekce lidských práv David Beňák na pracovní skupině uvedl, že ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier nyní apeluje na to, aby se našly alespoň jiné alternativy pomoci odškodnění, pokud se nepodaří změnit politickou vůli na straně členů vlády a v Parlamentu ČR.

Členové pracovní skupiny se proto dohodli na možném vzniku dotačního programu pro cílovou skupinu nedobrovolně sterilizovaných osob v gesci ministerstva zdravotnictví, ze kterého by mohly být financovány podpůrné psychosociální, psychoterapeutické a zdravotně-rehabilitační služby, linka bezpečí a systematická edukace a osvěta veřejnosti na destigmatizaci poškozených.

Nejbližší další termín schůzky pracovní skupiny byl naplánován na 11. května 2016.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…