Pracovní skupina pro odškodnění Romů řešila odškodňování obětí romského holocaustu

07.05.2016 22:14

Tento týden v budově Úřadu vlády ve Vladislavově ulici zasedala už popáté Pracovní skupina pro odškodnění Romů, která spadá pod Radu vlády pro záležitosti romské menšiny. Jednala o odškodňování romských obětí nacismu Německem, ale také o změně správy Památníku v Letech.

Pracovní skupina pro odškodnění Romů řešila odškodňování obětí romského holocaustu
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Ilustrační foto

V úvodu představil předseda pracovní skupiny Čeněk Růžička její dva nové členy – Rubina Pellara a Gwendolin Albert, kteří nahradí dva jiné odstupující členy.

Poté Čeněk Růžička hovořil o stavu jednání s německým ministerstvem financí ohledně odškodňování českých obětí romského holocaustu. SRN prostřednictvím ministerstva odpovědělo, že čtyři žadatelé z deseti již obdrželi finanční kompenzaci z Česko-německého fondu budoucnosti a podepsali, že již další finance požadovat nebudou. Čeněk Růžička ale trvá na tom, aby jednorázovou částku cca 2.500 EUR dostali všichni. Z tohoto důvodu znovu adresoval dopis s tímto požadavkem Ministerstvu financí SRN. V současné době německá strana prozkoumává oprávněnost tohoto požadavku.

Debatovalo se také o potřebě většího vzdělávání o romském holocaustu. Ředitelka Muzea romské kultury v Brně Jana Horváthová uvedla, že muzeum poskytuje posudky k učebnicím dějepisu a literatury, které obsahují informace o romské kultuře, ale zmínky o romském holocaustu jsou minimální. Místopředseda Rady vlády pro záležitosti romské menšiny Ján Balog proto zdůraznil, že je nutné toto téma v Radě řešit a iniciovat jednání s ministerstvem školství.

Jana Horváthová také informovala přítomné členy o chystaném rozšíření muzea na Muzeum romské kultury a Institut romských studií, což by umožnilo vytvořit dvě vědecko-výzkumná pracovní místa.

V závěru jednání pracovní skupiny proběhla diskuse o situaci Památníku v Letech u Písku. Zástupkyně ministerstva kultury oznámila, že byla zahájena příprava k přenesení správy Kulturního památníku v Letech pod Muzeum romské kultury a odtržení tak od Památníku Lidice. Náměstci ministra kultury Vlastislav Ouroda a Kateřina Kalistová by měli zahájit také jednání o zapojení Výboru pro odškodnění romského holocaustu do aktivit, které se v Kulturním památníku Lety konají. Podobně jako Památník Lety i Památník  romského holocaustu v Hodonínku u Kunštátu bude převeden pod Muzeum romské kultury po dokončení jeho výstavby bude správcovství rovněž převedeno zřizovacími listinami pod Muzeum romské kultury.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

10:17 Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

Pokud by se povedlo zavést v Česku moderní zálohovací systém na PET lahve s využitím QR kódu, občané…