Pracovní úřad přijme dalších 300 zaměstnanců

16.04.2015 18:54

Ke stabilizaci a personálnímu posílení poboček Úřadu práce ČR se vláda zavázala ve svém Programovém prohlášení.

Pracovní úřad přijme dalších 300 zaměstnanců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce

Loni v červenci vláda rozhodla o navýšení počtu zaměstnanců o prvních 600 systemizovaných míst. Materiál „Personální posílení úseku nepojistných sociálních dávek Úřadu práce ČR před koncem roku 2014 – druhá fáze“, který MPSV předkládalo na středečním jednání, informuje o efektech, které měla první fáze personálního posílení na vytíženost v jednotlivých agendách úřadu. „V agendě dávek státní sociální podpory klesla vytíženost ze 107 procent na 105 procent, v agendě dávek pomoci v hmotné nouzi ze 176 procent na 145 procent a v agendě příspěvku na péči a dávek pro osoby se zdravotním postižením ze 149 procent na 131 procent,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

„Potřeba druhé fáze navýšení stále trvá, enormní nasazení stávajících i nových zaměstnanců není dlouhodobě udržitelné,“ připomněla ministryně. Ani po posílení o navržených dalších 300 systemizovaných míst se vytíženost nedostane na 100 procent, k tomuto stavu by bylo třeba posílení o 874 systemizovaných míst. V tomto počtu není zahrnuta potřeba navýšení systemizovaných míst, která Úřad práce ČR potřebuje na výměnu přibližně 230 tis. průkazů OZP. V neposlední řadě je třeba reflektovat skutečnost, že Úřad práce ČR stále nepracuje v ideálním prostředí informačních systémů.

Cílem personálního posílení Úřadu práce ČR je podpora efektivní výplaty nepojistných sociálních dávek a zajištění podmínek nutných k výkonu sociálního šetření, především u dávek pomoci v hmotné nouzi, konkrétně doplatku na bydlení. Toto opatření se zatím v praxi projevuje velmi pozitivně. V srpnu 2014 provedli zaměstnanci Úřadu práce ČR v rámci celé republiky 15 142 sociálních šetření, v březnu 2015 jich bylo už 22 146. Posílení pracovníků, převážně v terénu, tedy přineslo nárůst sociálních šetření o 46 procent. V období od srpna 2014 do března 2015 provedli zaměstnanci ÚP ČR celkem 147 493 sociálních šetření. V jejich rámci zamítli 3 428 nových žádostí o některou z dávek HN a odejmuli 3 922 už vyplácených příspěvků. Celkové úspory dosáhly 47 470 251 Kč.

Nová systemizovaná místa byla zčásti obsazena stávajícími externími spolupracovníky - sociálními pracovníky, kteří se mohli ihned plně zapojit do provádění sociálních šetření. Počet sociálních šetření rostl díky enormnímu nasazení stávajících i externích spolupracovníků již od jarních měsíců roku 2014, poté co byly alespoň provizorně zprovozněny pro výplatu dávek dočasné informační systémy.

Sociální šetření prováděná před i po přijetí nových zaměstnanců prokazují, že personální poddimenzovanost, která neumožňovala potřebná šetření provádět v dostatečné míře, měla negativní dopad na objem vyplácených dávek. Pozitivně se projevují rovněž intenzivnější spolupráce s úsekem zaměstnanosti, zintenzivnění předběžné a průběžné kontroly a intenzivnější sociální práce. 

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…