Praha 10 představí Generel veřejných prostranství. Spolupracuje na něm s obyvateli

17.03.2016 10:22

Návrh budoucí podoby veřejných prostranství desáté městské části, tzv. Generelu veřejných prostranství (GVP), představí radnice Prahy 10 na komentované výstavě, kterou 7. dubna otevře ve Středisku územního rozvoje Prahy 10 (SÚR). Koncept generelu byl v únoru představen členům Komise územního rozvoje, nyní radnice zve obyvatele Prahy 10, aby se do rozhodování o jeho budoucí podobě sami aktivně zapojili.

Praha 10 představí Generel veřejných prostranství. Spolupracuje na něm s obyvateli
Foto: wikipedia.org
Popisek: Městská část Praha 10

„Generel veřejných prostranství je ojedinělý koncepční dokument, jehož cílem je pojmenovat stav veřejných prostranství naší městské části a určit jeho budoucí podobu. Byl bych velmi rád, kdyby si obyvatelé Prahy 10, ale třeba i ti, kteří tu nebydlí, ale mají tuto část metropole rádi, našli čas a přišli si návrh prostudovat, vyslechnout si připravenou prezentaci a řekli nám svůj názor. Budeme vděčni za všechny podnětné připomínky,“ řekl radní pro územní rozvoj Bohumil Zoufalík.  

Vznikající Generel veřejných prostranství bude sloužit jako důležitý podklad pro rozhodování městské části o rozvoji veřejných prostranství z hlediska využívání, investic, plánování, ochrany i správy. Jde o dokument, který bude nahlížet na veřejná prostranství jako na jeden celek, který umožní komplexní pohled na současné neduhy, s nimiž se samospráva části města potýká, a nabídne jejich vhodná řešení.

Generel by měl být jakousi dohodou o způsobu organizace a využívání veřejných prostranství, jdoucí napříč celou společností. Koncept Generelu je provázán s koncepcí veřejných prostor celé Prahy. Do procesu tvorby jsou zapojeni především odborníci, v neposlední řadě ale i veřejnost. Již loni této možnosti využily stovky obyvatel Prahy 10, a to v rámci dotazníkového šetření uspořádaného na radničních internetových stránkách.

Analytická část Generelu veřejných prostranství Prahy 10 mimo jiné ukázala, že obyvatelé této městské části postrádají rozsáhlý krajinný park typu Divoké Šárky či Stromovky a také možnost projít či po cyklostezkách projet územím v souvislé zeleni. Jedním z budoucích cílů by tak měl být důraz na budování městských parků střední velikosti a jejich propojování.

Projednání návrhové části GVP se uskuteční formou veřejné prezentace a následných „dní otevřených dveří“ ve Středisku územního rozvoje Prahy 10, během kterých bude možné za přítomnosti autorů návrhu diskutovat či vznášet připomínky k představeným informacím. Současně bude prezentace generelu veřejných prostranství k nahlédnutí na webu www.verejneprostory.cz s možností zasílání komentářů.

Výstava bude zahájena 7. dubna, téhož dne od 18 hodin se uskuteční veřejná prezentace GVP. Dny otevřených dveří se mezi 15. a 20. hodinou uskuteční 13, 18. a 25. dubna, 29. dubna bude výstava ukončena.

Samozřejmostí zůstává možnost návštěvy výstavy v běžných otevíracích hodinách SÚR, tj. v pondělí a středu od 8 do 12 hodin a od 14 do 18 hodin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…