Praha 2 prodala Městskou knihovnu v Záhřebské za 10 milionů korun

10.04.2015 14:05

Oblíbená pobočka Městské knihovny v Záhřebské je před zánikem. Městská část Praha 2 vydala dne 8.4. 2015 tiskovou zprávu, ve které si nad osudem knihovny myje ruce. Proti zrušení pobočky vznikly již dvě občanské petice, které dosud podepsalo téměř tisíc lidí, a každým dnem přibývají další podpisy.

Praha 2 prodala Městskou knihovnu v Záhřebské za 10 milionů korun
Foto: archiv
Popisek: Městská knihovna v Záhřebské ulici

„Knihovnu v Záhřebské ulici každoročně navštíví tisíce obyvatel Prahy 2 a to především dětí a seniorů. Celkem se ročně jedná o téměř 60 000 výpůjček. To zcela odporuje tvrzení městské části, že knihovna není zapotřebí a že za ukončením fungování této pobočky může Magistrát. Možná by se konšelé na Praze 2 měli zamyslet a přiznat chybu a především by měli začít tuto chybu řešit,“ říká Petra Mazanová, členka Komise výchovy a vzdělávání při Radě městské části Prahy 2.

Zastupitelstvo MČ Praha 2 zásadně pochybilo, když při schvalování prodeje domu, ve kterém je knihovna umístěna, nevzneslo připomínku, že by se měla tato knihovna ošetřit obecním zájmem jako věcné břemeno. Jedná se o chybu na více úrovních, ale rozhodnutí leží na bedrech těch, kteří tento konkrétní dům prodali, ti měli poslední šanci něco změnit a neudělali nic. Svůj díl viny nese sice i Magistrát hlavního města Prahy a představitelé Městské knihovny, kteří také mohli za záchranu bojovat dřív, ale užitek z prodeje má především Praha 2. Prodej prostor, kde Městská knihovna v Záhřebské sídlí, přinesl radnici na Praze 2 odhadem 10 milionů korun. I proto chtějí noví vlastníci budovy po knihovně výrazně vyšší nájemné, než platila doposud a hrozí tedy její zánik.

Nejdůležitější teď je knihovnu v lokalitě zachránit

„Radní městské části Praha 2 reagují na dotazy týkající se knihovny zcela nepatřičně. Přehazují jejich chybné rozhodnutí, jak horký brambor, tu na Magistrát, tu na vedení Městské knihovny. Chtělo by trochu pokory a přiznat, že chybu udělali, podle mého názoru, především oni. Nejdůležitější teď ale je knihovnu v lokalitě zachránit, to by mělo být primárním cílem nás všech, “ doplňuje zastupitel Prahy 2 za ČSSD Michal Tobrman, který na toto téma rovněž interpeloval starostku Prahy 2.

Paní starostka argumentuje, že funkci zrušené knihovny v Záhřebské ulici může stejně dobře splňovat knihovna ve správě MČ Praha 2 na Vinohradské ulici 62, která je původní knihovny přesně deset minut cesty. Bohužel zapomínají dodat základní fakta: cesta k této knihovně je vedena rušným centrem města spojeným s hustou dopravou (Francouzská, Korunní, Slezská, Vinohradská), pro děti ze spádové oblasti Záhřebské tedy nepřijatelné. Knihovna na Vinohradské ulici navíc není zapojena do sítě poboček Městské knihovny v Praze a neumožňuje výpůjčky z fondů uložených v centrální knihovně na Mariánském náměstí (celkem více než dva miliony knih). A v poslední řadě knihovna v Záhřebské je bezbariérová a to není ani knihovna na Vinohradské a ani další nejbližší pobočky Městské knihovny v Korunní a v Dittrichově ulici.

„Městská část Praha 2 by měla co nejdříve přiznat pochybení a přijít s vlastním řešením. Jednou z možných cest je dotovat knihovnu z částky za prodej prostor, případně zvážit zmenšení prostor knihovny nebo jí přestěhovat v rámci lokality. Hlavní je zachovat tuto veřejnou službu vysoké kvality, která je v oblasti nenahraditelná.“ dodává Anna Kárníková, členka komise rozvoje MČ Prahy 2.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blíží se zahájení elektrifikace autobusové linky č. 137, DPP hledá jejího zhotovitele

16:08 Blíží se zahájení elektrifikace autobusové linky č. 137, DPP hledá jejího zhotovitele

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) dnes vypsal veřejnou zakázku na zhotovitele elektrifikace autobus…