Praha hostila první setkání česko-rakouské skupiny pro životní prostředí

07.12.2015 19:59

České ministerstvo životního prostředí hostilo první zasedání letos ustavené česko-rakouské stálé pracovní skupiny pro životní prostředí.

Praha hostila první setkání česko-rakouské skupiny pro životní prostředí
Foto: mzp.cz
Popisek: Ministerstvo životního prostředí ČR

Zástupci obou resortů se v Praze sešli na základě dohody ministra Richarda Brabce a rakouského ministra A. Rupprechtera, kteří se letos v červenci při svém společném setkání dohodli založit česko-rakouskou pracovní skupinu a posílit tak spolupráci obou zemí v otázkách ochrany životního prostředí.

„Cílem této pracovní skupiny je vytvořit novou platformu pro výměnu informací mezi oběma sousedními státy a prohloubit tak vzájemnou spolupráci nad rámec v současné době už probíhajících projektů na úrovni některých regionů. Oboustranná spolupráce úspěšně funguje např. mezi NP Podyjí a NP Thayatal [1]. Navíc v podobném formátu se nám osvědčila spolupráce v otázkách životního prostředí, která už 20 let velmi úspěšně funguje se Spolkovou republikou Německo,“ přibližuje náměstek pro sekci politiky životního prostředí Vladislav Smrž.

Na svém prvním zasedání experti z obou ministerstev projednali řadu témat, zaměřili se zejména na oblasti ochrany klimatu, ovzduší, přírody, vod a posuzování vlivů na životní prostředí, a to jak na národní úrovni, tak i na úrovni EU. Velký potenciál zástupci obou resortů vidí v oblasti rozšíření společné spolupráce, ať již formou intenzivnějších konzultací témat EU nebo zahájení nových společných projektů. Obě strany se dohodly například na výměně imisních dat v pohraničí, která pomůže zpřesnit existující modely kvality ovzduší v obou zemích. Dále bude zahájena užší spolupráce v otázkách ochrany klimatu, zejména ohledně klimatického financování, kde experti českého i rakouského ministerstva vidí prostor pro zefektivnění současných mechanismů. V tomto kontextu bude také přínosná spolupráce dalších českých a rakouských institucí, například Státního fondu životního prostředí ČR a Rakouské energetické agentury. Výměna know-how bude dále probíhat v oblasti odpadového hospodářství a posuzování vlivů na životní prostředí. Obě strany se rovněž shodly na pokračování velmi úspěšné stávající spolupráce v rámci twinningových projektů, kde mají obě země možnost uplatnit znalosti svých expertů.

„První česko-rakouské zasedání na ministerské úrovni velmi jasně ukázalo, že obě země mají mnoho společných zájmů a témat, a hlavně motivaci, tyto otázky v přátelském a konstruktivním duchu řešit. Příští rok nás s rakouskou stranou čeká rok plný společných aktivit,“ dodal náměstek Smrž.

Poznámky:

[1] Spolupráce obou národních parků zahrnuje vedle společných přeshraničních exkurzí pro návštěvníky parků a společné strážní služby pracovníků obou národních parků řadu dalších společných, už nyní běžících projektů, ale i přípravu těch nových.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…