Praha se může stát inspirací pro zahraniční města

22.03.2016 11:20

„Za posledních 5 let začínáme více chápat, jak využívat nástroje úpravy veřejných prostranství,“ řekl Michal Kohout z Fakulty architektury ČVUT na páteční panelové diskuzi, kterou v rámci konference European Habitat zorganizoval pražský Institut plánování a rozvoje (IPR) právě s Fakultou architektury ČVUT.

Praha se může stát inspirací pro zahraniční města
Foto: iprpraha.cz
Popisek: IPR Praha - logo

Pavla Melková z IPR připomíná, že je důležité se ptát, v čem tkví kvality pražského veřejného prostoru. „Praha žije z kvalitní urbanistické struktury středověkého města dnes tak trochu na dluh. Je třeba se pražskému veřejnému prostoru důkladně věnovat,“ dodává Melková.

První kroky v tom již Praha podnikla. V roce 2014 vznikl Manuál tvorby veřejných prostranství. Při tvorbě manuálu se IPR často inspiroval v jiných městech. Nyní se inspirací může stát sám: nově je totiž manuál dostupný i v anglické verzi. Manuál tvorby veřejných prostranství hl. m. Prahy přináší principy, pravidla, doporučení a kritéria tvorby veřejných prostranství. Definuje kvalitu veřejných prostranství, reaguje na dlouhodobě neřešené problémy a zabývá se nástroji ke zlepšení situace od celku až po detail.

Jedním z měst, kde se Praha inspirovala, je Berlín. „V Berlíně je praxe taková, že se jednou odsouhlasené plány a dokumenty s novou politickou garniturou nemění.

To jim zajišťuje životaschopnost,“ představuje pozadí plánování veřejných prostranství jedna z diskutujících, expertka z berlínského odboru městského plánování Almut Jirku. „Město jednotlivé projekty spravuje, architektonické a urbanistické návrhy jsou pak většinou zadávány formou soutěží,“ pokračuje.

Dalším klíčem ke zlepšení kvality veřejných prostorů je změna způsobu nahlížení na výstavbu. „Stavby jsou dnes vnímány jako samostatné objekty bez kontextu. Chybí nám vnímání celku,“ říká Pavel Hnilička, 1. místopředseda České komory architektů. „Je potřeba ukazovat lidem příklady dobré praxe,“ dodává Hnilička.

Dobrým příkladem může být pro Prahu Berlín. „V Berlíně je praxe taková, že se jednou odsouhlasené plány a dokumenty se s novou politickou garniturou nemění. To jim zajišťuje životaschopnost,“ představuje pozadí plánování veřejných prostranství expertka z berlínského odboru městského plánování Almut Jirku. „Město jednotlivé projekty spravuje, architektonické a urbanistické návrhy jsou pak většinou zadávány formou soutěží,“ pokračuje.

Manuál tvorby veřejných prostranství je zdarma ke stažení na www.iprpraha.cz/manual.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…