Právníci z resortu Ministerstva financí uhájili státu za první čtvrtletí téměř 1,8 miliardy korun

06.04.2017 10:12

Právní zástupci Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) státu uhájili v soudních sporech od ledna do března roku 2017 celkem 1 794 624 440 korun. Zároveň bylo v prvním čtvrtletí letošního roku uzavřeno dalších 300 dohod o předání majetkových sporů ze státních institucí na ÚZSVM.

Právníci z resortu Ministerstva financí uhájili státu za první čtvrtletí téměř 1,8 miliardy korun
Foto: uzvsm.cz
Popisek: Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových - logo

„Naši právní zástupci mají dlouhodobou úspěšnost zhruba 95 % a hájí státu stovky miliard korun. Hájíme stát vlastními zaměstnanci, čímž daňovým poplatníkům šetříme desítky milionů korun na externích advokátních kancelářích,“ uvedla generální ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu.

„Nerozumím tomu, proč státní instituce pro vnitrostátní spory stále využívají externí právní kanceláře, na Ministerstvu financí jsme je vypověděli krátce po mém nástupu. ÚZSVM má v této oblasti miliardové úspěchy,“ prohlásil ministr financí Andrej Babiš.

Z celkové uhájené částky se o pravomocné rozsudky jednalo ve sporech o souhrnné částce téměř 517 milionů korun. Zbylou část, 1,27 miliardy korun, tvoří rozsudky zatím nepravomocné. Mezi největší úspěchy patřilo například rozhodnutí o vrácení částky 327 milionů korun státu v kauze ProMoPro, ve které ÚZSVM zastupoval Úřad vlády na straně žalobce. Jedná se o náhradu škody, která vznikla v návaznosti na státní zakázku na zajištění audiovizuální techniky při českém předsednictví EU. Částku 339 milionů korun pak uhájili právní zástupci ÚZSVM ve sporu se společností Tošovský, s.r.o. ohledně údajného nesprávného úředního postupu České inspekce životního prostředí a stavebního úřadu v Duchcově. Žaloba byla v plném rozsahu zamítnuta. Další významnou uhájenou částku představoval spor o uhrazení částky 36 milionů korun za údajný ušlý zisk společnosti Duvenaro, který mělo údajně způsobit nepřiměřeně dlouhé soudní řízení vedené u Okresního soudu v Semilech, i tato žaloba byla zamítnuta. Ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství ÚZSVM uhájil také 365 milionů korun ve sporu se společností Moravskoslezské cukrovary.

Za první čtvrtletí bylo také uzavřeno celkem 300 dohod o právním zastupování organizačních složek státu. K nejčastěji zastupovaným organizačním složkám státu ze strany ÚZSVM patří například Státní pozemkový úřad, Ministerstvo spravedlnosti nebo Ministerstvo financí. Za rok 2016 ÚZSVM uhájil státu více než 354 miliard korun. 

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

7:02 ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné…